Criză în farmacii! Românii golesc rafturile de iodură de potasiu, medicament care se ia în cazul unui atac nuclear: „Tot mai multe persoane întreabă dacă avem”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 mar 2022, 09:41

Criză pe rafturile farmaciilor! Se găsește tot mai puțină iodură de potasiu: „Tot mai multe persoane întreabă dacă avem. Nu avem”

Sursa: PixaBay

Farmaciile locale duc lipsa de comprimate de iodură de potasiu de 65 mg, chiar dacă tot mai mulți oameni întreabă de ele, având în vedere anxietatea provocată de războiul pornit de Rusia în Ucraina.

„Tot mai multe persoane care intră în farmacie întreabă dacă avem comprimate cu iodură de potasiu. Nu avem”, a declarat o farmacistă.

Comprimatele de iodură de potasiu lipsesc de pe rafturile farmaciilor

Valentina Călin, proprietara unui lanț de farmacii, a declarat precizează că vin tot mai mulți pacienți să ceară iodură de potasiu, dar  „nu avem iodură de potasiu în farmacii.

Există doar nişte suplimente alimentare pe bază de iod dar nu au concentraţia iodurii de potasiu”.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează doar în cazul unui accident sau atac nuclear şi doar dacă este recomandat de medic.

Citeste si: LIVE UPDATE A noua zi de război. Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie. Nivelul de radiații este normal, dar președintele Zelenski trage un semnal de alarmă: „Dacă este o explozie, se termină tot”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În caz de accident sau atac nuclear, pentru că se eliberează compuşi radioactivi ce se fixează în tiroidă, ce duc la apariţia cancerului de tiroidă, se prescriu comprimate de iodură de potasiu. Pe vremuri existau stocuri la dispensare. Sigur că ar trebui să existe un plan de prevenţie, să existe în depozite judeţene aceste comprimate iar la nevoie distribuirea să fie facilă. Noi ne confruntăm acum însă  cu pandemia Covid 19, prioritatea numărul unu pentru noi este intervenţia în pandemie, avem mulţi pacienţi cu probleme.

Mai mult, se prezintă tot mai mulţi bolnavi cronici, după ce în 2020 au stat acasă”, a explicat un medic de familie, Gindrovel Dumitra.

Pe piaţa locală, o fabrică de antibiotice din Iași poate face comprimate de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele cu iodură de potasiu sunt folosite de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear.

Iodura de potasiu de 65 mg se eliberează doar cu rețetă de la medic.

Citeste si: Cât de reală e amenințarea lui Putin cu un atac nuclear! Cine deține cele 3 coduri de lansare

„Putem să aducem într-o lună comprimate de iodură de potasiu de la fabricile din India sau SUA dacă există comenzi. Probabil că România ar trebui să aibă preventiv un stoc de iodură de potasiu”, a declarat Dragoş Damian, CEO al unui producător de medicamente.

Ministerul Sănătăţii ar trebui să asigure un stoc de comprimate de iodură de potasiu, dar până la acest moment, nu și-a dat cuvântul despre stocul actual de comprimate.