Criza politică din Pakistan va adânci criza economică a țării!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 14 feb 2024, 00:00

Tulburările politice care au cuprins Pakistanul de când fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat la începutul acestei săptămâni!

Sursa: PixaBay

Tulburările politice care au cuprins Pakistanul de când fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat la începutul acestei săptămâni!

Tulburările politice care au cuprins Pakistanul de când fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat la începutul acestei săptămâni vor complica eforturile de a asigura o salvare financiară din partea Fondului Monetar Internațional și vor agrava criza economică a țării.
În ultimul an, creșterea economică a stagnat, iar inflația a crescut vertiginos în această țară din Asia de Sud cu 220 de milioane de locuitori. În condițiile în care rupia pakistaneză s-a depreciat brusc și rezervele de valută străină s-au diminuat, țara a întâmpinat dificultăți în a importa produse esențiale, cum ar fi alimentele, ceea ce a dus la debandade mortale în centrele de distribuție. Temerile că Pakistanul ar putea intra în incapacitate de plată a datoriei sale au stat la pândă luni de zile.
Acum, pe măsură ce proteste la nivel național și ciocniri violente au cuprins țara în urma arestării dramatice a lui Khan pentru acuzații de corupție, capacitatea țării de a obține ajutorul financiar atât de necesar a fost pusă și mai mult sub semnul întrebării.

Khan a fost eliberat pe cauțiune vineri, dar a spus că se așteaptă să fie arestat din nou.
Cu toate acestea, investitorii sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca Pakistanul și FMI să ajungă la un acord pentru a debloca fondurile atât de necesare, iar mediul politic volatil sporește incertitudinea înainte de alegerile din toamnă.

Tulburările politice care au cuprins Pakistanul de când fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat la începutul acestei săptămâni!
[Sursa: PixaBay]

Prăbușirea economică a Pakistanului

Tumultul politic din Pakistan survine în timp ce țara se confruntă cu o perspectivă economică dezastruoasă. Creșterea economică a încetinit, în timp ce un deficit sever de dolari împiedică importurile. Penuria de produse alimentare contribuie la creșterea prețurilor. Inflația a atins o rată anuală de 36,4% în aprilie, costul alimentelor crescând cu aproape 47% în zonele urbane și cu peste 52% în regiunile rurale.Rezervele

valutare ale băncii centrale de aproximativ 4,4 miliarde de dolari sunt suficiente pentru a acoperi aproximativ o lună de importuri, potrivit lui Tahir Abbas, director de cercetare la Arif Habib, o firmă financiară din Karachi.
Ceea ce este cunoscut sub numele de criză a "balanței de plăți" erodează standardele de viață într-o țară care încă se resimte după inundațiile devastatoare de anul trecut. Banca Mondială a avertizat luna trecută că ar putea "inversa progresele înregistrate în ultimele două decenii în ceea ce privește sărăcia și ar putea reduce și mai mult veniturile gospodăriilor deja sărace".
Capacitatea Pakistanului de a continua plățile pentru datoria sa a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Agenția de rating Moody's a retrogradat ratingul de credit al țării la sfârșitul lunii februarie, observând că rezervele valutare erau "mult mai mici decât cele necesare pentru a acoperi nevoile de importuri și obligațiile legate de datoria externă pe termen imediat și mediu".
Protestele de amploare ar putea amplifica durerea. Autoritățile au blocat săptămâna aceasta serviciile de internet mobil în încercarea de a reprima haosul, o decizie pe care GSMA, un grup industrial care reprezintă operatorii de rețele de telefonie mobilă, a criticat-o ca fiind dăunătoare pentru cetățeni și întreprinderi.
"Incertitudinea politică și situația asemănătoare unei crize, inclusiv [protestele], frânează economia deja în dificultate", a declarat Abbas.

Tulburările politice care au cuprins Pakistanul de când fostul prim-ministru Imran Khan a fost arestat la începutul acestei săptămâni!
[Sursa: PixaBay]

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

Guvernul a colaborat cu Fondul Monetar Internațional pentru a relua un program de finanțare care a fost blocat din noiembrie și care expiră în iunie. Julie Kozak, directorul de comunicare al FMI, a declarat joi că țara are "nevoi de finanțare foarte mari".
"Finanțarea deja angajată de partenerii externi ai Pakistanului este binevenită, însă o finanțare suplimentară semnificativă este esențială pentru a sprijini eforturile politice ale autorităților", a spus Kozak.
Însă, în contextul în care se apropie alegerile și furia publică este în creștere, investitorii cred că este puțin probabil ca reformele cerute de FMI pentru a îmbunătăți poziția fiscală a țării să fie acceptate, deoarece ar contribui la dificultăți economice pe termen scurt.
Rupia a atins săptămâna aceasta un minim record de aproape 300 pentru un dolar american. Între timp, obligațiunile guvernamentale pakistaneze în dolari au fost tranzacționate la prețuri foarte scăzute.
"Reducerea cheltuielilor și creșterea taxelor nu este deloc un lucru ușor de făcut", a declarat Lanau. "Acestea sunt lucruri care, în perioada premergătoare alegerilor, nu sunt pe placul nimănui".
Gerwin Bell, economist principal pentru Asia la PGIM Fixed Income, care deține obligațiuni pakistaneze, a declarat că opinia "de lungă durată" a firmei este că "guvernul nu va fi capabil să ofere asigurările necesare FMI".
"Evenimentele politice actuale nu fac decât să ne întărească opinia", a adăugat Bell.
Cu toate acestea, amenințarea ar putea plana asupra țării pentru o perioadă de timp. Abbas a declarat că, deși țara "se poate descurca" până în iulie și, posibil, până în august, "va fi absolut crucial să se reia programul FMI sau să se angajeze într-un program mai mare al FMI pentru a gestiona criza din sectorul extern".
Moody's a estimat că nevoile de finanțare externă ale Pakistanului pentru anul fiscal 2024, care începe în iulie și se încheie în iunie anul viitor, se situează între 35 și 36 de miliarde de dolari.
În februarie, agenția de rating a declarat că aproximativ 50% din veniturile guvernului vor trebui să meargă la plata dobânzilor la datorie "pentru următorii câțiva ani", agravând dificultățile economice și alimentând nemulțumirea politică.

Citește și: Se apropie sfârșitul erei Erdogan?

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Chiar si cu protestele pentru pensii, Economia Franței are un impuls?

Citește și: Americanii din Sudan au fost și ei evacuați