Crucea betivilor din Bucovina. Se jurau sub ochii preotului ca 40 de ani nu mai pun gura pe alcool

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 13 sep 2020, 05:20

„Crucea betivilor” din Bucovina. Acum un secol, betivii din sate erau adunati si pusi de preot sa jure pe cruce ca nu mai beau. „Crucile betivilor” au ramas in picioare in unele localitati, iar lupta cu alcoolismul este inca departe de a se fi terminat.

Nu poti sa ii spui unui bucovinean ca e moldovean. E ca si cum ai numi Bucurestiul Budapesta. Si poti vedea diferentele: casele sunt mai semete, curatenia e la ea acasa.

Oamenii sunt mai instariti si cu mai putine probleme, asa ti-ar zice oricine. De aceea, nici problema alcoolismului nu e acceptata chiar ca o problema, la fel de problema ca in alte parti ale tarii. Ca in Moldova, de pilda.

Care nu e Bucovina.

„Ati auzit in alte regiuni, ca sa nu specificam, dar violuri, batai, majoritatea femeilor sunt agresate, pe cand in zona asta sunt si gospodari… Padure fara uscaciuni nu exista niciunde. Numai ca la noi bautura e cu limita, zic, eu. Ei vin, beau un pahar, dar se duc la crapat lemne, la aia, la aia… Avem ingineri, avem doctori, avem avocati care au avut caderi dintr-astea… Asta-i viata.

Deci nu sunt lichele, cum se crede, ca betivii sunt ultimii. Chiar nu sunt. Daca vii sa stai aicea, ai povesti de viata de chiar ramai socat. Pana a ajunge aici credeam si eu asa, dar cand ajungi sa stai sa ii cunosti”, povesteste vanzatoarea de la crama din piata de la Campulung Moldovenesc. Si incheie cu un „Fereasca Dumnezeu”.

Citeste continuarea pe libertatea.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.