Crypto marchează o victorie juridică cheie în disputa de reglementare de lungă durată

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 15 apr 2024, 01:05

Industria criptografică a obținut o victorie crucială în lupta sa cu autoritățile joi, când un judecător a decis că Ripple nu a încălcat legea federală

Sursa: PixaBay

Industria criptografică a obținut o victorie crucială în lupta sa cu autoritățile joi, când un judecător a decis că Ripple nu a încălcat legea federală

Industria criptografică a obținut o victorie crucială în lupta sa cu autoritățile de reglementare joi, când un judecător a decis că Ripple Labs nu a încălcat legea federală a valorilor mobiliare prin oferirea jetonului său XRP pe bursele publice- subminând un argument cheie adus de Securities and Exchange Commission.

Valoare?

Vestea a făcut ca prețul XRP, un token conceput pentru plăți transfrontaliere, să crească cu aproximativ 70%, ajungând la aproximativ 92 de cenți.


Opinia judecătoarei Analisa Torres de la Districtul Sudic din New York, care a declarat că XRP "nu este neapărat un titlu de valoare la prima vedere", a validat parțial afirmația industriei criptografice potrivit căreia activele digitale nu ar trebui să fie reglementate ca titluri de valoare. SEC, sub conducerea președintelui Gary Gensler, a susținut agresiv contrariul.
Decizia lui Torres a fost parțial în favoarea SEC, deoarece a constatat că unele dintre vânzările Ripple- către fonduri de acoperire și alți cumpărători sofisticați- au încălcat legislația privind valorile mobiliare.

Cu toate acestea, directorul juridic al Ripple, Stuart Alderoty, a numit-o "o victorie uriașă".
"Din punct de vedere juridic", a scris el pe Twitter, "XRP nu este un titlu de valoare... Poate că acum putem începe o conversație rațională despre reglementarea criptogramei în această țară."
Un purtător de cuvânt al SEC a declarat că agenția a fost mulțumită de constatarea instanței care a susținut argumentul său potrivit căruia unele tranzacții XRP au fost ilegale.
"Vom continua să analizăm decizia", a declarat purtătorul de cuvânt.
Sub conducerea lui Gensler, autoritatea de supraveghere financiară a adoptat o poziție deschis ostilă față de industria cripto. Gensler a declarat că majoritatea jetoanelor cripto- cu bitcoin ca excepție notabilă- sunt valori mobiliare care intră sub jurisdicția SEC. Recent, SEC a urmărit unele dintre cele mai mari nume din domeniul cripto, inclusiv Binance și Coinbase, acuzându-le că gestionează burse ilegale în Statele Unite.

Hotărârea de joi vine după o bătălie juridică de trei ani și stabilește un precedent pentru alte cazuri de cripto, a declarat Teresa Goody Guillén, fost avocat la biroul consilierului general al SEC, care în prezent este partener la BakerHostetler.
"Aceasta este o opinie semnificativă care are potențialul de a schimba peisajul eforturilor de aplicare a legii ale SEC", a declarat ea într-un e-mail, adăugând că acest caz va ajuta Coinbase și Binance să se apere împotriva acuzațiilor SEC potrivit cărora acestea funcționează ca burse de valori mobiliare, brokeri și agenții de compensare neînregistrate.

O parte a cazului Ripple rămâne nesoluționată și se așteaptă să ajungă la proces. Torres a constatat că va fi de competența unui juriu să decidă dacă directorii Ripple au contribuit la vânzările ilegale către investitorii instituționali.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O lumină foarte necesară

În ciuda nuanțelor din hotărârea lui Torres, investitorii în cripto-monede o aclamă ca pe o victorie așteptată de mult timp.
Spațiul activelor digitale nu a avut parte de multe vești pozitive în ultimul an, deoarece o serie de companii și antreprenori cândva puternici s-au împiedicat- mai ales FTX și fostul său director executiv Sam Bankman-Fried.
Chiar și joi, vestea victoriei juridice a Ripple a fost în mare parte umbrită de arestarea lui Alex Mashinsky, fostul director executiv al Celsius, un alt gigant criptografic care a dat faliment anul trecut. Mashinsky a pledat nevinovat la acuzația de fraudă electronică și la alte infracțiuni care decurg din acuzațiile potrivit cărora ar fi umflat prețul token-ului nativ al Celsius și ar fi indus în eroare clienții.
Între timp, vineri, Wall Street Journal a relatat că Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, era în curs de concediere a 1.000 de persoane- aproximativ o treime din personalul său global. Un purtător de cuvânt al Binance a refuzat să comenteze în mod specific raportul, dar a recunoscut că societatea reevalua alocarea resurselor și se concentra pe "densitatea talentelor în întreaga organizație".
"Industria criptografică a avut un nor întunecat deasupra ei de când SEC s-a luat de Coinbase și Binance", a declarat Antoni Trenchev, cofondator și partener de management al creditorului cripto Nexo. "Această hotărâre, deși nuanțată, oferă o lumină solară și o bucurie foarte necesară în spațiul altcoin, acele jetoane care nu sunt Bitcoin."

Citește și: Indicele Nasdaq-100 primește o transformare

Citește și: Războiul Bitcoin Blocksize 2.0! Ce se intampla aici?

Citește și: Top 3 mari probleme de AI generativă care nu au fost încă rezolvate!