Potrivit concluziilor prezentate, autoritățile au identificat atacuri cibernetice care au vizat influențarea procesului electoral, notează observatornews.ro.
Citește și: Breaking News! Surse: CCR cere renumărarea voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale
CSAT susține că au existat atacuri cibernetice
Potrivit comunicatului emis de CSAT, aceste acțiuni, atribuite unor actori statali și non-statali, subliniază o intensificare a amenințărilor din partea Federației Ruse și a altor entități care urmăresc destabilizarea statelor de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv România.
Pe lângă interferențele cibernetice, o problemă gravă a fost evidențiată în modul în care platforma TikTok a gestionat conținutul electoral. Membrii CSAT au fost informați că un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de un avantaj semnificativ datorită tratamentului preferențial oferit de rețeaua de socializare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.”, se arată în comunicatul emis de CSAT și citat de observatornews.ro.
CSAT a cerut începerea unor investigații
Concret, algoritmii TikTok nu au aplicat etichetele necesare pentru identificarea materialelor electorale finanțate, sporind vizibilitatea unui singur candidat și diminuând impactul celorlalți. De asemenea, rețeaua nu a respectat Decizia BEC care impunea măsuri clare pentru asigurarea unei competiții corecte, notează sursa menționată anterior.
În urma acestor constatări, CSAT a solicitat autorităților naționale să inițieze investigații și să adopte măsuri urgente pentru a clarifica impactul acestor nereguli asupra alegerilor. Totodată, s-a subliniat necesitatea unei colaborări strânse cu aliații NATO pentru combaterea acțiunilor ostile la adresa securității regionale.