În primă fază, Guvernul a decis retragerea ordonanței care prevede majorarea salariilor bugetarilor, însă, ulterior, Ministerul Muncii a publicat din nou în transparență Ordonanța de Urgență, din care au fost eliminate sporurile, însă, este păstrată majorarea salariilor bugetarilor cu un sfert din diferența până la grila din 2022, notează Digi24.
Salariile bugetarilor cresc cu 25% din diferența până la grila din 2022
Inițial, Guvernul a decis retragerea ordonanței care urmează să majoreze salariile tuturor angajaților de la stat. Potrivit sursei citate, actul normativ prevedea sporuri suplimentare pentru anumite categorii, ceea de a stârnit nemulțumirea celor care nu se află în situația de a beneficia de aceste sporuri, drept urmare ele au fost eliminate.
Ordonanța de urgență trebuia să îndeplinească o promisiune făcută de Coaliție, adică majorarea salariilor tuturor bugetarilor care nu se află în prezent pe grila din 2022 prevăzută de lege, mai precis, la nivelul maxim salarial prevăzut de legea salarizării.
Citeste si: Veste bună pentru profesori și elevi! Când vor fi majorate salariile și bursele. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Așadar, bugetarii vor primi diferența de un sfert din cât mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării. Totodată, în același act normativ erau prevăzute și o serie de sporuri suplimentare pentru angajați din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene. Astfel, cei care nu beneficiau de aceste sporuri s-au arătat extrem de nemulțumiți și au solicitat să li se ofere și lor beneficii similare, însă nu s-au găsit bani în buget. În final, Ministerul Muncii a publicat din nou în transparență Ordonanța de Urgență, din care au fost eliminate sporurile, însă, este păstrată majorarea salariilor bugetarilor cu un sfert din diferența până la grila din 2022Ministrul Muncii: "Nu este o majorare mare, undeva de la 70-150 lei"
Sursa de finanțare este bugetul statului, potrivit ministrului muncii.
"Au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate, deci sunt surse de finanțare pentru a face aceste majorări. Suntem într-o perioadă în care timp de doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Practic, trebuie să creăm acest echilibru pentru a sprijini cetățenii şi economia", a
"Nu putem să stăm în spate să spunem că nu putem. Nu este o majorare mare, undeva de la 70-150 de lei. Impactul real este după ce facem prima luna de plată", a mai spus ministrul Muncii, mai precizează sursa citată.