Cu cât se majorează pensiile de anul viitor! Valoarea punctului de pensie 2023

Author: Lavinia Medrea

Valoarea punctului de pensie 2023

Sursa: Twitter @arges_expres/PixaBay - colaj Kanal D

Punctul de pensie s-a majorat cu 12,5% în 2023, ajungând la valoarea de 1.785 de lei.

Deși punctul de pensie a crescut, mulți pensionari au venituri, în continuare, mici, astfel că urmează să primească ajutoare financiare lunar.

Valoarea punctului de pensie 2023

Potrivit autorităților cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Citește și: Noua lege a pensiilor 2023: Tot ce trebuie să știi despre formula nouă pentru recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”
.

Cu cât se majorează pensiile în 2024

De anul viitor, valoarea punctului de pensie crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din majorarea câștigului salarial mediu brut realizat.

Creșterea punctului de pensie se va stabili anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citește și: Cine sunt pensionarii care beneficiază de voucherele din campania „Dar din suflet pentru seniori”. Cererile se depun până pe 13 aprilie

Nu se știe, deocamdată, nici dacă anul acesta pensiile vor crește prin majorarea punctului sau recalcularea în sine a pensiilor. Pe de altă parte, autoritățile promit că, foarte curând, se vor rezolva mai multe probleme legate de sistemul de pensii.

De asemenea, nu se știe exact ce formulă va fi folosită pentru obținerea unei reeșalonări a pensiilor speciale.

Autoritățile dau asigurări că problemele legate de pensiile speciale vor fi rezolvate până la vară și, de asemenea, nu va fi nevoie de amânări pentru reforma pensiilor speciale.