Anul 2022 vine la pachet cu o multitudine de scumpiri la mai multe produse și servicii printre care se numără și energia electrică, gazele naturale, alimentele, carburanții și nu numai. În mare parte, aceste majorări ale prețurilor sunt cauzate de inflație și de criza economică cu care România se confruntă în prezent.
Printre lucrurile care se scumpesc în noul an se numără și locuințele, ale căror prețuri depășesc media anului trecut.
Cu cât se scumpesc locuințele
Foarte multe articole și servicii au început să se scumpească exagerat de mult pe piața românească.
Citeste si: Cu cât se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2022
La nivel național, conform ultimelor date de pe piața de imobiliare din luna noiembrie a anului 2021, tarifele au suferit o creștere de aproximativ 15%, ceea ce a făcut ca prețul mediu pentru apartamentele din România să ajungă în medie la 1.551
de euro pe metrul pătrat.Este bine cunoscut faptul că prețul pe metru pătrat diferă în funcție de localitatea în care este situat imobilul în cauză. Astfel, în capitală, prețul mediu a ajuns la suma de 1.594 de euro pe metru pătrat, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 14 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Unul dintre cele mai scumpe orașe din România, atât din punct de vedere al condițiilor necesare locuirii, cât și din cel al prețurilor imobiliarelor de toate felurile este Cluj- Napoca. Acest cunoscut oraș din zona de vest a României a devenit una dintre cele mai populare locații datorită dezvoltării recente a acestei zone și apariției aici a diferitelor evenimente culturale, de divertisment și relaxare.
Citeste si: Vilă din Capitală, vandalizată de un grup de tineri, de Revelion. Pagubele se ridică la zeci de mii de euro
Astfel, în Cluj prețurile au depășit suma de 2.000 de euro, ajungând la aproximativ 2.051 de euro pe metru pătrat, resimțindu-se astfel majorări cu până la 11,5% comparativ cu anii trecuți. Nu doar acest oraș din zona Ardealului suferă scumpiri, ci și altele precum Oradea sau Timișoara, acolo unde s-a înregistrat o scumpire de 6%, tariful fiind de aproximativ 1.364 euro pe metru pătrat.
De ce se scumpesc locuințele
Motivul principal pentru care piața imobiliară din România trece printr-o perioadă de scumpiri este cererea crescută de achiziționare a cumpărătorilor, ceea ce face dezvoltatorii să urce și să mențină tarifele la un nivel ridicat. Pe lângă aceasta, un alt motiv important este scumpirea exagerată a majorității materialelor de construcții de pe piața românească.
Tarifele pentru materialele de construcții au crescut mult în ultimul an ceea ce îi face dezvoltatorii imobiliari să crească prețurile locuințelor din mai multe zone ale țării. În acest sens, potrivit celor mai recente date ale pieței, în perioada iunie 2020 și iunie 2021 materialele indispensabile construcției care au suferit cele mai importante majorări au fost: betonul (scumpire cu 12,2%), oțelul beton (scumpire cu 17,5%), cimentul (scumpire cu 11%), cuprul (scumpire cu 33,2%) și lemnul (scumpire cu 38,9%).
Sursă: antena3.ro