Cu cât timp înainte de expirare se poate schimba buletinul

Author: Cristina Mocanu

De ce acte ai nevoie și cu cât timp înainte de expirare îți poți schimba buletinul?

Într-o eră în continuă evoluție, schimbările nu ocolesc nici domeniul documentelor de identitate. Anul 2024 aduce modificări semnificative în privința buletinelor, iar cetățenii români se confruntă cu noțiuni noi și proceduri actualizate. Află de ce acte ai nevoi și cu cât timp înainte de expirare poți solicita schimbarea actului de identitate.

Cu cât timp înainte de a expira buletinul îl poți schimba?

În conformitate cu Art. 19 alin. 2, lit a din O.U.G. 97/2005, cetățenii români au obligația de a solicita un nou buletin cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile. Sancțiunea contravențională pentru nerespectarea acestei obligații variază între 40 și 80 de lei, conform legislației în vigoare.

De la 1 ianuarie 2024, românii vor intra în posesia doar a cărților de identitate electronice, conform unui regulament al Uniunii Europene. Acest proces de tranziție este obligatoriu până în august 2031, conform directivelor UE.

Principala noutate constă în introducerea datelor biometrice, precum imaginea feței și amprentele, în noile cărți electronice.

Pentru a stimula adoptarea acestei noi forme de identificare, Guvernul a decis că eliberarea cărții de identitate electronice va fi gratuită pentru o perioadă de cinci ani, până în 2029. Aceasta se aplică persoanelor care împlinesc 14 ani în intervalul menționat și pentru cei care, deja având un buletin, acesta expiră în următorii cinci ani.

Citește și: Anunț important despre buletine! Ce se întâmplă cu aceste documente de identitate în anul 2024

De ce acte aveți nevoie pentru schimbarea buletinului?

Pentru a face față schimbărilor în materie de acte de identitate, este important să știm ce documente sunt necesare pentru obținerea noului buletin:

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

  • - Cerere pentru Eliberare Buletin
  • - Certificatul de Naștere- original și copie
  • - Certificatul de Căsătorie- în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  • - Hotărârea de Divorț- definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
  • - Certificatul de Deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • - Certificatele de Naștere ale Copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  • - Documentul cu Dovada Adresei de Domiciliu- original și copie
  • - Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate – 7 lei (pentru cei care optează pentru buletin simplu)

Procesul de schimbare a buletinului este reglementat de termene și proceduri stricte. Solicitanții trebuie să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a cărții de identitate pentru a cere un nou buletin. Autoritățile locale oferă un termen de soluționare a cererilor de până la 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. În practică, eliberarea cărții de identitate se realizează în aproximativ 10 zile de la depunerea cererii.

Citește și: Cărțile de identitate cu cip vor deveni obligatorii de la această dată. Cum vei putea folosi cărțile electronice de identitate

Care este taxa de schimbare a buletinului și unde pot fi depuse actele?

Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei și se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, fie la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate. Pentru a simplifica procesul, eliberarea Cărții de identitate electronice va fi gratuită pentru o perioadă de cinci ani, până în 2029.

Actele necesare se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința. Cererile pentru eliberarea actelor de identitate se depun personal, iar cărțile de identitate se eliberează titularilor în același loc. În cazul în care solicitantul nu se află în țară, mandatarul va prezenta o procură specială autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din statul în care se află solicitantul.

Care este termenul de valabilitate al unui act de identitate?

Termenul de valabilitate a cărții de identitate variază în funcție de vârstă:

- 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani

- 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani

- 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani

- Nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani

Potrivit legii, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea buletinului este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența persoanelor. Cu toate acestea, autoritățile locale oferă un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărții de identitate.