Majorarea salariului de bază minim brut pe țară va avea parte de o creștere de 9,46% în sumă brută, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 9% în suma netă. Iată cum va modifica majorarea salariului minim brut pensiile, salariile, indemnizațiile și ajutorul de deces, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Cu cât vor crește pensiile, salariile și indemnizațiile de la 1 ianuarie 2025
Salariul de bază minim va crește începând cu 1 ianuarie 2025, iar 1.823.520 de salariați vor beneficia de această majorare de anul viitor. Majorarea salariului de bază minim brut va aduce 350 de lei în sumă brută, ceea ce înseamnă 4.050 lei lunar, față de 3.700 lei cât este în prezent și 212 lei în sumă netă.
„Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate, și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari
Și pensiile vor crește la începutul anului viitor, fiind calculate prin adunarea procentului de inflație pe anul 2023 și 50% din creșterea câștigului mediu brut. Astfel, pensiile românilor se vor majora cu 12,1% de la 1 ianuarie 2025. Spre exemplu, pensionarii din România ce primesc pensia minimă socială de 1.281
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă
Alocațiile copiilor o să fie și ele majorate începând cu data de 1 ianuarie 2025, astfel copiii sub doi ani sau cu dizabilități vor primi 794 de lei, față de 719 lei, cât primesc au primit lunar în 2024. Copiii care au peste doi ani vor primi 323 de lei, față de 292 de lei, cât primesc în prezent, potrivit newsweek.ro.
Cu cât va crește ajutorul de deces de la 1 ianuarie 2025
Ajutor de deces o să fie și acesta majorat începând cu prima zi a anului 2025, astfel o persoană asigurată poate primi 8.354 de lei, în timp ce o persoană asigurată va primi 4.177 de lei. În prezent, ajutorul de deces este de 7.567 de lei pentru o persoană asigurată și 3.784 de lei pentru o persoană neasigurată.
Ajutorul de deces se poate acorda unei singure persoane care demonstrează că a suportat cheltuielile cu decesul. Această persoană poate fi: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutore, altă rudă care prezintă dovada plății sau orice persoană poate prezenta o dovadă asupra plății. Pentru a primi ajutorul de deces sunt necesare mai multe documente, printre care:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- • certificat de deces (original şi copie);
- • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
- • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l– a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), dacă este cazul;
- • adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original), dacă este cazul.
- • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz, potrivit cnpp.ro.