Marcel Ciolacu a spus cu cât vor crește pensiile, începând cu anul 2023. Anunțul a venit ieri seară, 23 august, după mai multe discuții pe această temă. Președintele PSD susține că pensionarii vor primi mai mulți bani, cu siguranță.
Marcel Ciolacu a spus cu cât vor crește pensiile
Marcel Ciolacu i-a anunțat pe români cu cât vor crește pensiile. Acesta susține că pensiile ar trebui să crească aproximativ cu rata inflației, ceea ce ar însemna în jur de 20%, potrivit stirileprotv.ro.
„Pensiile vor fi mărite. Avem o lege, vor fi indexate cu rata infaţiei. Legea există, se va mări indicele de inflaţie. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să depăşim acest 1 septembrie şi să venim cu actul normativ în Guvern pe zona de energie şi din acel moment începem construcţia bugetară şi pe anul viitor şi vedem priorităţile care ne-au rămas pe anul acesta”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3, relatează romaniatv.net.
Până la finalul anului, în octombrie și în decembrie, pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi vouchere sociale în valoare de 250 de lei, pentru a-și putea achiziționa alimente sau mese calde. Măsura face parte din proiectul „Sprijin pentru România”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Guvernul vrea să pună în aplicare schimbări importante la Pilonul II de pensii
Guvernul vrea ca, prin intermediul unui proiect de ordonanță, să fie eliminat comisionul pe care românii îl plătesc direct din contribuție.
„Sunt, din păcate, foarte puține lucruri venite în sprijinul participanților- respectiv digitalizarea operațiunilor. Un aspect pozitiv față de prevederile existente, moștenitorii participanților la Pilonul 2 care, din păcate decedează, vor putea încasa banii cuveniți din urma moștenirii în contul personal, deci sub formă de cash, nu în contul de Pilon 2, cum era prevăzut până acum”, a spus Mihai Bobocea, membru al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din țara noastră.
La jumătatea anului 2022, în Pilonul II de pensii, se aflau aproximativ 88 de miliarde de lei, însă suma este mai mică decât cea înregistrată la finalul anului 2021. Cu toate acestea, a început recuperarea sumelor pierdute și, în prezent, suma a ajuns la peste 92 de miliarde de lei.
Citeste si: Câți bani câștigă profesorii care meditează! Experții în Educație îi contrazic pe reprezentanții ANAF
Mai mult decât atât, tot în prima jumătate a acestui an, veniturile au fost influențate negativ de inflație și de război. Ordonanța de urgență este în fața guvernanților și o decizie ar trebui să fie luată în curând.