Cu cât vor crește pensiile militare în 2023. Ministrul Finanţelor a anunțat și ce se va întâmpla cu salariul minim începând de anul viitor

Autor: Bianca Hriscu

Pensiile militare vor crește cu 5,1% de la 1 ianuarie 2023 

Sursa: unsplash

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a făcut noi precizări despre creșterea pensiilor militare din 2023, dar și despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023. Ce schimbări au fost anunțate?

Toate pensiile militare vor crește începând din ianuarie 2023, potrivit informațiilor prezentate de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Iată cu cât vor fi indexate aceste pensii din 2023, dar și cu cât va crește salariul minim pe economie, dar și salariul minim în construcții.

Pensii militare 2023. Cu cât vor crește de la 1 ianuarie 2023?

Pensiile militare vor fi majorate începând de anul viitor. Ministrul

Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1% de la 1 ianuarie 2023. Ulterior, în funcție de valoarea fiecărei pensii în parte, se va veni cu o indexare suplimentară, astfel încât pensionarii care încasează pensii mici să primească ceva în plus, însă fără a se depăși pragul de 12,5%.

„Pensiile militarilor vor fi indexate cu 5,1%, toate pensiile militare. Deci toată lumea va primi 5,1℅.

Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus. Nu va depăși creşterea celei mai mici pensii 12,5% astfel încât să se mențină în similaritate cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii”,
a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, potrivit adevarul.ro.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie va crește cu 12,5%.

Ministrul Finanțelor a ținut să precizeze că deși creșterea nu va fi simțită atât de mult, având în vedere inflația, este vorba despre cea mai mare creştere a punctului de pensie de când există sistemul public de pensii.

„Aici aș menționa că este o creştere nominală de 199 de lei a punctului de pensie. Știu că existat o retorică în anii trecuți – cine a crescut mai mult pensiile şi nu o să comentez asta.

E o recuperare, până la urmă nu este o creştere de pensii în momentul acesta pentru că avem o inflație foarte mare. Dar la nivelul nominal e cea mai mare creştere a punctului de pensie de când există sistemul public de pensii”, a adăugat Adrian Câciu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023. Marcel Ciolacu a făcut anunțul, iar Marius Budăi a confirmat

Cât de mult va crește salariul minim începând din 2023? 

Nu doar pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023, ci și salariile românilor. Astfel, salariul minim pe economie va crește la 3,000 de lei, în timp ce salariul minim în construcții va fi de 4,000 de lei.

„Toată lumea a fost de acord cu faptul că salariul minim general va crește la 3000 de lei, iar salariul minim în construcții, pentru că și asta e o știre, va crește la 4000 de lei. În construcții salariul minim nu va mai fi 3000 de lei, ci va fi 4000 de lei. În efortul acesta de a crește salariul minim, trebuie să înțeleagă toată lumea, efortul Guvernului și al mediului de afaceri este de a putea avea cât mai mulți bani la angajați. Pentru că este o perioadă în care toată lumea resimte inflația. Dar în efortul acesta este cea mai mare creștere nominală de salariu minim de 450 de lei pe brut.”, a explicat Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. 

Toate aceste majorări, dar și alte beneficii pentru românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. 

Citește și: ANRE: Plata în rate a facturii la energie electrică. Cine beneficiază de eșalonarea plăților facturilor la energie