Cu ce ar putea fi înlocuite permisele de conducere. Măsura ar urma să fie aplicată începând cu anul 2030

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 dec 2023, 03:30

Cu ce ar putea fi înlocuite permisele de șoferi

Sursa: PixaBay/Twitter @ro_barna - colaj Kanal D

Permisele auto ar putea deveni istorie în urma unei propuneri venite de la Bruxelles. Iată despre ce este vorba.

În urma unei propuneri venite de la Bruxelles, permisele auto ar putea să fie înlocuite în anul 2030 cu o altă metodă, dar asta nu înseamnă că șoferii nu vor mai avea nevoie de acte atunci când conduc. 

Cu ce ar putea fi înlocuite permisele de conducere

Începând cu anul 2030, permisele auto în format fizic ar putea să nu mai fie folosite dacă se concretizează propunerea.

Acestea ar urma să fie înlocuite cu coduri QR care pot fi verificate și recunoscute pe întreg teritoriul UE.

Deocamdată, propunerea venită din partea Comisiei Europene încă de discută. Scopul acesteia este majorarea nivelului de siguranță pe drumurile publice.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier: Șoferii vor fi obligați să acționeze frâna de mână când parchează pe un drum public. Ce amenzi riscă conducătorii auto?

„Acest permis va fi utilizat, cel puțin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulți cetățeni care probabil nu au anumite abilități digitale” a declarat Marius Petrache, comisar șef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Inițiativa Comisiei Europene este la nivel de proiect și mai poate să fie schimbată până ajunge la stadiul de lege.

Șoferii sunt încântați de propunere

Șoferii sunt încântați de propunerea renunțării la carnetele de șoferi. După ce se va reglementa procedura, statele membre ale Uniunii Europene își vor decide infrastructura digitală.

„Vor fi folosite bazele de date existente și se va dezvolta sistemul de utilizare și de verificare a permiselor de conducere și de către autoritățile de aplicare a legii” a

explicat Marius Petrache, conform  stiri.tvr.ro.

Citește și: Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferi la depășirea unui nou prag de viteză. Permisul de conducere poate fi suspendat pentru șase luni

În lunile ianuarie și februarie 2023, s-au eliberat peste 236.000 de permise auto în România, predominant în București, Bihor și Cluj.

În primele două luni ale acestui an, în Româna s-au eliberat peste 236.000

de permise de conducere, cele mai multe în București, Bihor și Cluj. Cele mai puține s-au eliberat în Tulcea, Covasna și Călărași.