În România, perioada dintre Crăciun și Anul Nou este întotdeauna însoțită de sunetele calde și familiare ale colindelor tradiționale. Aceste cântece autentice nu sunt doar expresii muzicale, ci și povești ce aduc în sufletele noastre atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai îndrăgite colinde românești, care contribuie la farmecul și tradiția acestei perioade festive.
O tradiție îndrăgită în România, în special la sate, este mersul cu colindul, un obicei autentic care a fost păstrat cu sfințenie de-a lungul generațiilor.
Când începe colindatul înainte de Crăciun?
Potrivit wowbiz.ro, ajunul Crăciunului aduce cete de colindători în străzi, mergând din casă în casă și aducând bucurie în inimile oamenilor. Copiii, dar și adulții, încep această tradiție încă din 6 decembrie, dată asociată cu Sfântul Nicolae, și continuă până pe 7 ianuarie, la sărbătoarea Sfântului Ioan.
Printre cântecele tradiționale intonate în această perioadă se numără "În drum spre Viflaim", "Nașterea Domnului", "Vestirea Păstorilor", "Închinarea Păstorilor", "Închinarea Magilor" și "Pornirea Magilor după stea".
Citește și: Ce nu este bine să faci în perioada dintre Crăciun și Revelion? Tradiții și obiceiuri
În tradiția religioasă, există mai multe opinii cu privire la momentul începerii colindatului. De la 15 noiembrie, creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Există variante privind începutul perioadei de colindat, fie că începe odată cu postul și se încheie pe 7 ianuarie, fie că începe pe 6 decembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae.
Când se merge cu Steaua?
De la Crăciun până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, un obicei vechi ce se regăsește în toate popoarele creștine. Această tradiție amintește de steaua care a vestit nașterea lui Iisus și a călăuzit cei trei magi. Cântecele despre stea provin din surse variate, inclusiv din literatura bizantină ortodoxă, literatura latină medievală a Bisericii Catolice și tradițiile locale. În aceste zile, colindătorii cântă versuri religioase precum "Steaua sus răsare", "În orașul Vitleem", "La nunta ce s-a întâmplat", "Trei crai de la răsărit".
Când se merge cu Capra și Ursul?
Obiceiul umblatului cu Capra și Ursul este întâlnit în diferite regiuni ale țării și este o manifestare a tradiției rurale.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Capra: Acest obicei ține de la Crăciun până la Anul Nou. Măștile care evocă personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, numit diferit în funcție de regiune: cerb în Hunedoara, capră sau turcă în Moldova și Ardeal, borita în Transilvania de sud, iar în Muntenia și Oltenia, capra e denumită "brezaia". Această mască este însoțită adesea de un alai de personaje, iar obiceiul are loc mai ales în prima zi a noului an.
Ursul: În Moldova, obiceiul umblatului cu Ursul are loc de Anul Nou. Un flăcău îmbrăcat în blana unui urs, cu o mască corespunzătoare, simulează pașii ursului și adesea este însoțit de muzicanți. Scopul acestui obicei este purificarea și fertilizarea solului în noul an.
Tradiții de Revelion- mersul cu colindul
Feciorii și fecioarele românești, pline de tradiții și spirit viu al Crăciunului și Revelionului, își pregătesc porturile populare pentru a colinda. Plecând încă de dimineață pe ulițele satelor, cetele bine organizate aduc urări frumoase și aduc bucurie în casele oamenilor. Colinde precum "Plugușorul" și "Sorcova" sunt cântate în prima zi a noului an, iar aceste obiceiuri sunt considerate aducătoare de noroc și sănătate.
Citește și: Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion? Aduce noroc în noul an
Astfel, colindatul în tradiția românească nu este doar o activitate festivă, ci și o expresie a bucuriei, generozității și respectului față de valorile autentice ale comunității. Oricare ar fi varianta tradițională de colindat, aceasta aduce un plus de căldură și autenticitate sărbătorilor de iarnă, păstrând vie bogata moștenire culturală a României. Să colindăm cu bucurie și să ne bucurăm de frumusețea tradițiilor noastre!
Care sunt versurile Plugușorului?
Copiii, dar și adulții adoră să meargă cu Plugușorul. Iată care sunt versurile acestui colind tradițional românesc:
Aho, aho, ho-ho,
Mâine anul se-noiește
Plugușorul se pornește
Și începe a brăzda,
Pe la case a ura.
Iarna-i grea, omătu-i mare,
Semne bune anul are,
Semne bune de belșug,
Pentru brazda de sub plug.
Doamne binecuvântează,
Casa care o urează
Plugușor cu patru boi,
Plugușor mânat de noi.
Sus pe cer că strălucește,
O stea mare ce vestește
Că se curma de acum
Al nevoilor greu drum.