După 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Laszlo Tokes, este considerat scânteia revoltei anti-Ceaușescu, eroul care a dus la căderea comunismului.
Laszlo Tokes a fost unul dintre personajele principale ale revoluției din 1989
Laszlo Tokes este considerat unul dintre personajele principale care a condus la începerea Revoluției din decembrie 1989, moment în care soții Ceaușescu au fost înlăturați de la putere.
Acesta este unul dintre liderii politici actuali, ai comunității maghiare din România, la bază fiind pastor reformat. Deși se spune că el ar fi motivul pentru care a pornit Revoluția, dacă urmărim firul evenimentelor din decembrie 1989, vom observa că Laszlo Tokes nu numai că nu a îndemnat oamenii la revoluție, ci chiar i-a rugat să plece, imediat după ce primarul Moţ l-a asigurat că nu va fi evacuat.
Citește și: Ion Iliescu a fost deposedat de certificatul de revoluționar. Decizia luată de Secretariatul de Stat
Pe data de 16 septembrie 1989, judecătoria Timișoara a emis un ordin pe numele pastorului prin care a fost înștiințat că i-a fost retrasă autorizația de funcționare și că trebuie să părăsească apartamentul-locuință de serviciu ocupată numai de către preotul care îndeplinește serviciul religios al comunității, până pe data de 15 septembrie 1989.
Totuși acesta a refuzat să părăsească locuința, iar lucrurile au început să ia amploare pe data de 15 decembrie, când peste 100 de persoane s-au adunat în fața casei pentru a-l susține. După-amiaza zilei de 16 decembrie este considerată punctul cheie, când oamenii strânși în jurul locuinței încep să protesteze împotriva regimului comunist și să strige ”Jos Ceaușescu!”. Membrii PCR s-au alăturat manifestărilor, iar din acea seară revolta timișorenilor s-a extins, astfel că în doar câteva ore, protestele aveau să cuprindă întreaga țară și astfel a început Revoluția de la 1989, care s-a terminat cu executarea soților Ceaușescu, la Târgoviște. Lazlo Tokes s-a născut la 1 aprilie 1952 în Cluj-Napoca într-o familie de preoți reformați, a absolvit Facultatea de Teologie Protestantă din orașul natal în 1975, după care a fost capelan la Biserica reformată din Brașov, pastor în Dej, iar apoi a fost transferat cu serviciul în Deva.În final, a fost angajat la Parohia din Timișoara, ca ajutor al preotului paroh Leo Peuker, rămânând, după moartea acestuia, singurul preot al acestei parohii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Între anii 1990-2009 a fost episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, având sediul principal în Oradea. La alegerile parlamentare din 2007, Laszlo Tokes a fost ales euro-deputat independent din partea României, cu aproximativ 176.000 de voturi.
Acesta are dublă cetățenie, atât pe cea maghiară cât și pe cea română.
Cu ce se ocupă în prezent Laszlo Tokes
În prezent Laszlo Tokes este considerat a fi unul dintre eroii Revoluției de la 1989. În anul 2009 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”de către Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la căderea comunismului, dar meritul i-a fost retras de către președintele României, Klaus Iohannis, lucru care i-a indignat pe unguri, mai ales că pentru aceștia reprezintă un motiv de mândrie.
După Revoluție acesta s-a implicat intens în viața politică, devenind membru UDMR și euro-deputat, iar de-a lungul timpului a primit nenumărate premii și distincții. De asemenea a scris mai multe cărți printre care "Unde-i numele Domnului, e și libertatea", "Asediul Timișoarei ’89" și "Memento de Timișoara".
În 2010 soția lui i-a cerut divorțul după ce a aflat ca acesta a înșelat-o, iar procesul a fost unul destul de lung și cu scandaluri. Cei doi au împreună trei copiii.
În momentul de față, Laszlo Tokes se implică în diverse activități politice și este așteptat să participe la comemorarea Revoluției, care va avea loc pe 15 decembrie 2022, la ora 16:00, într-o adunare în fața bisericii reformate din centrul Timișoarei, unde se vor aprinde lumânări şi se vor depune coroane în locul de unde a pornit schimbarea României.
Sursă: ro.wikipedia.org