Cu ce sumă colosală își pot achiziționa românii un an de vechime în muncă. Procedura este valabilă până în anul 2026

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 oct 2023, 05:20

Zeci de mii de români vor putea să își cumpere ani de vechime în muncă

Sursa: shutterstock

Românii care vor să își cumpere un an de vechime în muncă o pot face, dar trebuie să scoată din buzunar o sumă colosală. Achiziția se poate face și în rate, pentru persoanele care nu își permit să plătească întreaga sumă o dată.

Românii care vor să își cumpere un an de vechime în muncă o pot face, dar trebuie să scoată din buzunar o sumă destul de piperată. Dacă vor face acest lucru, nu vor mai rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

Cu ce sumă își pot cumpăra românii un an de vechime în muncă

Cine vrea să își cumpere un an de vechime în muncă trebuie să scoată din buzunar suma de 9.000

de lei. Achiziționarea se poate face până în anul 2026 și poate fi făcută și în rate, dacă persoana respectivă nu își poate permite să dea toți banii deodată.

Oana Țoiu a depus un proiect de lege prin care termenul de cumpărare a unui an de vechime în muncă să fie prelungit până în anul 2026.

Potrivit unui comunicat USR, în cazul în care inițiativa urmează să fie aprobată, zeci de mii de români vor putea să își cumpere ani de vechime în muncă și, în acest fel, nu vor mai rămâne în afara sistemului

de pendii contributive.

Citește și: Noi schimbări în Codul muncii. Începând de sâmbătă întră în vigoare o nouă lege pentru cei care vor să iasă la pensie

Oana Țoiu a precizat faptul că multe persone înaintate în vârstă, din cauza faptului că au fost îngenuncheate de facturile tot mai mari, nu au mai avut posibiliattea de a plăti contribuțiile pentru anii lipsă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În această situație, prelungirea termenului va ajuta persoanele respective să obțină statutul de pensionar, dar și pe cel de asigurat medical.

Mai mult decât atât, se propune și „introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”.

Termenul actual până la care se poate cumpăra un an de vechime în muncă este 1 septembrie 2023

Se dorește prelungirea termenului până la data de 1 septembrie 2026, iar tranșele în care s-ar putea plăti suma de 9.000

de lei pot fi atât egale, cât și inegale, ultima zi în care mai poate fi efectuată plata fiind 31 august 2026.

„Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane”, mai este preizat în comunicatul USR.

Citește și: Ce români vor primi voucherul de energie în valoare de 1.400 de lei și de ce documente au nevoie. Suma va fi acordată în două tranșe

Un lucru important de reținut este faptul că, odată cu mărirea salariului minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2023, va crește și suma necesară unui an de vechime în muncă. Așadar, contribuția lunară la sistemul de pensii ajunge de la 638 de lei la 750 de lei.