Angajații pot avea beneficii despre care nici măcar nu știu. Unul dintre acestea este mâncarea asigurată la locul de muncă, fără taxe salariale, ca alternativă la tichetele de masă, conform Codului fiscal.
Cu ce vor fi înlocuite tichetele de masă ale angajaților
Conform Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2023, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi” este scutită atât
Valoarea maximă a unui tichet de masă a crescut de la 1 august la 35 de lei și va crește la 40 de lei de la 1 ianuarie 2024.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citește și: Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi supuse unor măsuri fiscale. Ce angajați vor fi afectați?
Așadar, de la aceleași date se majorează și suma netaxabilă zilnică ce poate fi dată unui salariat pentru hrana asigurată la muncă.
În ce condiții nu se taxează asigurarea hranei la locul de muncă
Asigurarea hranei la locul de muncă este netaxabilă doar cu anumite condiții din Codul fiscal:
- acest beneficiu trebuie să fie trecut în regulamentul intern sau în contractul de muncă;
- beneficiul nu se poate cumula cu tichetele de masă – angajatorii pot fie să acorde tichete de masă, fie să asigure hrana la muncă;
- pentru acordarea beneficiului, nu se iau în calcul zilele în care salariații desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, zilele în care aceștia se află în concediu de odihnă sau medical și zilele de delegare;
- la acest beneficiu se încadrează numai hrana care este preparată în unități proprii ale angajatorului sau care este achiziționată de la unități specializate (sunt excluse soluțiile „creative” precum decontarea de către angajator a mâncării cumpărate de salariați pe cont propriu).
Se recomandă de către specialiști menținerea unei documentații adecvate pentru a nu avea probleme când se efectuează controale fiscale.
Beneficiul nou este parte din lista celor pentru care Guvernul a decis, ca cerință de netaxare, și un plafon lunar de maxim 33% din salariul de bază.