Cuantumul minim, dar și cel maxim al indemnizației pentru creșterea copiilor va fi calculat în funcție de salariul minim

Autor: Cristina Mocanu

Modul în care se vor calcula valorile minime și cele maxime ale indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba.

Sursa: https://pixabay.com/

Modul de calcul al indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba.

Modul în care se vor calcula valorile minime și cele maxime ale indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba.

Calculul pentru indemnizația de creștere a copilului se va schimba

Potrivit unui proiect de lege depus în Senat miercuri, modul de calcul al indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului ar urma să se schimbe.

Astfel că, OUG 111/2010  privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor urmează să fie modificată, potrivit proiectului de lege de la Senat, iar pragurile maxime și minime ale indemnizației lunare de creștere a copilului să fie stabilite altfel decât acum.

Citește și: Camera Deputaților a votat: Persoanele care doresc să adopte un copil pot beneficia de 2 ani de concediu

Mai exact, pragurile maxime și minime ar trebui să fie calculate în raport cu salariul minim brut pe țară din respectivul moment. Conform viitoarei legi, cuantumul minim al indemnizației lunare nu va putea fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară, iar cuantumul maxim al acesteia nu va putea depăși de patru ori valoarea salariului minim brut pe țară.

Cum este calculat cuantumul minim în prezent?

Dacă e să ne raportăm la valoarea actuală a salariului minim brut - 3.000

de lei, valoarea minimă a indemnizației de creștere ar fi de 1.800 de lei, în timp ce valoarea maximă a acestei indemnizații ar fi de 12.000 de lei. În prezent, potrivit OUG 111/2010, cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR (acum e 598 de lei), adică de 1.495 de lei, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500
de lei.

Totodată, viitoarea lege stabilește că noile reguli se vor aplica din oficiu și persoanelor îndreptățite care se află deja în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine beneficiază de această indemnizație?

De această indemnizație beneficiază persoanele care sunt în concediu de creștere a copilului cu vârsta de până în doi ani. Cuantumul acesteia este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Pentru a putea beneficia de concediul de creștere și indemnizația lunară, cei interesați trebuie ca, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, să realizeze timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente,

venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Tichete de creșă 2023: Cine sunt românii care primesc 600 de lei pe lună începând din aprilie?

Dreptul la 2 ani de concediu pentru persoanele care vor să adopte un copil

Deputații au votat marți, 28 februarie, un proiect de lege care vine în completarea legii 273/2022 privind procedura de adopție. Mai exact, proiectul inițiat de PNL și susținut de USR reglementează durata concediului de acomodare de care poate beneficia adoptatorul ori soțul acestuia, după caz, şi propune creşterea acestei perioade de la un an la maximum doi ani.

Potrivit propunerii, la baza acestei modificări stau următoarele motive: "La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalității în faţa legii, principiu de rang constituțional conform căruia legea trebuie să ofere șanse egale tuturor cetățenilor".

Concediul ar urma să fie aprobat pentru o perioadă de doi ani, astfel încât persoanele îndreptățite să poată beneficia de un număr de zile de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum şi de o indemnizație lunară, potrivit raportului de admitere întocmit de comisia de specialitate.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: