Aici iti savurezi in liniste cafea/ceaiul de dimineata, prepari micul dejun si pachetelele pentru membrii familiei, pregatesti mancaruri sanatoase pentru cei dragi si pana la urma, aici este locul in jurul caruia graviteaza toata familia.
De aceea, in functie de dimensiunile bucatariei si de cat de multa lumina naturala patrunde in aceasta incapere, ar trebui sa o aranjezi dupa imaginatia si personalitatea ta. Daca iti plac culorile vibrante, lucrurile elegante dar confortabile, cu siguranta vei dori sa regasesti aceste lucruri si in bucataria ta. Indrazneste sa alegi diferite combinatii de culori pentru bucatarie, opteaza pentru un mix cromatic delicat sau adauga o explozie de contraste si vei obtine bucataria visata.
Indiferent daca tocmai iti achizitionezi o bucatarie noua sau o renovezi pe cea veche, vei avea de rezolvat aceleasi probleme: ce culoare sa aiba mobila, sa fie alba, sa fie colorata, dar blatul, din ce sa fie, din otel inoxidabil sau cuart, dar peretii? Poate te ajuta si viziunea designerilor pentru bucatariile moderne in 2018:
Una din tendintele din design pentru 2018 este folosirea culorilor indraznete, neasteptate, cum e ultra violetul sau a culorilor inspirate de ocean in nuante de verde si albastru.
Materialele mate, le inlocuiesc pe cele lucioase, pentru nu doar un plus de caldura si de confort, dar si o nota neasteptata de eleganta.
Pentru mai multa sensibilitate si profunzime foarte populare sunt culorile pamantii. De la albastru sters, pana la un galben mustar sau un rosu ars, posibilitatile sunt nelimitate chiar si pentru cele mai pretentioase gusturi. La ele se adauga si hiturile anului pentru bucatarii: verde greenery si galben.
Folosirea la maxim a insertiilor de sticla: usi din sticla transparenta, translucida sau semiopaca, iluminate cu benzi incorporate de led, usile de sticla cu rama metalica....
Manerele push to open se mentin, dar revin manerele in variante wow cu ornamente si in nuante de cupru, roz auriu sau argintiu inchis, pentru a se asorta cu griul otelului inoxidabil sau alte culori regasite la majoritatea electrocasnicelor mici. Folosirea accentelor metalice personalizeaza zona de bucatarie si ii adauga o nota glam.
Texturi tactile si inovative, prin folosirea cuartului si marmurei pentru blaturi sau a granitului pentru chiuvete.
Folosirea accentelor de culoare pentru a scoate din anonimat bucatariile monocrome, in nuante vibrante care sa dea vitalitate decorului. Cele mai recomandate sunt tonurile de verde, albastru si galben.
Stilul industrial obtinut din combinarea metalului, lemnului recuperat si sticla, pentru cei mai nonconformisti si dornici sa iasa din tipare. Cuprul este in top atat pentru aspectul rustic dar si pentru rezistenta.
Cele mai potrivite culori pentru bucatarii
La fel ca o raza de soare, galbenul este o culoare care emana optimism si veselie, fiind cunoscut si pentru stimularea apetitului. Este o culoare fantastica pentru o bucatarie mereu insorita, iar aspectul spatiului de gatit va fi original si dinamic. Poti sa folosesti culoarea galben atat in bucatarii mari, cat mai ales in cele mici si intunecate. Combinatia dintre alb si galben lemon sau mustar, este cea mai reusita pentru a crea iluzia de spatiu mare, iar legatura dintre traditional si modern, va asigura ambientului o nota chic. Daca te bucuri de o bucatarie mai mare, poti sa adaugi putin mister cu diferite nuante de verde, care sa complementeze vedeta bucatariei, galbenul.
Atentie insa, la intensitatea culorii, daca alegi galbenul. Galbenul vibrant este cel mai adesea utilizat pentru a aduce un accent decorului, de la scaune galbene la un perete intreg vopsit cu aceasta culoare, sau la faianta cu tonuri de galben. Galben pal sau untos poate lua locul albului si merge foarte bine oriunde, in plus, se poate combina chiar si cu tonurile maro ce imita lemnul.
Verdele greenery este o culoare proaspata, care se asorteaza cu ingredientele pe care le folosesti la gatit. Daca nu te-ai hotarat la un perete sau faianta verde, adu cateva accente de prospetime, decorand cu o vesela frumoasa, in nuante de verde, cateva plante sau boluri cu fructe verzi.
Intotdeauna sofisticat si impunator, albastru marin este un trend neasteptat in amenajarea bucatariei in ziua de astazi. Poti introduce aceasta culoare alegand placi ceramice de culoare bleumarin, fie mozaic sau placi pictate, pentru peretele pe care este amplasata chiuveta. Nu uita de accesorii, perne de scaune bleumarin sau scaune de aceasta culoare, care vor fi un plus superb pentru bucatarie. De exemplu un coltar bucatarie tapitat in albastru sau cu perne albastre ar fi un punct de atractie excelent in designul unei bucatarii.
Daca iti plac culorile in mod deosebit, portocaliul (culoarea dovleacului) este o culoare pe care ar trebui sa o iubesti. Pentru o bucatarie de dimensiuni medii, inchisa, alege mobilier intr-o culoare calda, adica portocaliu. Ascunde cuptorul cu microunde, masina de spalat vase si frigiderul in dulapuri din lemn cu fete portocalii. O masa alba si patru scaune din lemn vor imbraca perfect intreg decorul. Mobilierul portocaliu se potriveste de minune si cu lemnul negru.
Griul este noul bej, in special tonurile de gri sunt cele care dau tonul stilului minimalist. In bucatarie, griul este cel mai bine prezentat in caracteristici mari si nu in mici accesorii. Una dintre cele mai bune variante de a adauga gri in bucatarie, este sa inlocuiesti culoarea dulapurilor, iar pentru spatiile mici, incearca un gri pal. O alta varianta este sa vopsesti un perete in gri, sa inlocuiesti gresia cu placi ceramice de culoare gri sau sa pui faianta de aceeasi nuanta pe peretele cu chiuveta.
Albul luminos si untos reuseste sa lumineze casa, iar peretii albi produc iluzia unei incaperi mai spatioase decat este in realitate. Albul este in continuare prima optiune, intrucat creeaza senzatia de imaculat si este folosit cel mai des la tavane, astfel incat camera sa para mai inalta. Dezavantajos este faptul ca aceasta nonculoare cere mult efort de intretinere, iar prea mult alb poate obosi ochii.
Palete de culori pentru mobila de bucatarie
Daca vopsirea peretilor intr-o culoare mai puternica nu este tocmai solutia preferata, atunci masa de bucatarie, scaunele, dar in special blatul de bucatarie sunt elementele care pot adauga pata de culoare dorita. Culoarea mobilierului de bucatarie trebuie sa fie in armonie cu nuantele alese pentru gresie si faianta, dar si pentru zugraveala. Poti alege un mobilier care sa creeze un contrast cromatic cu restul nuantelor din bucatarie sau poti opta pentru un mobilier care sa se integreze perfect in design si sa mareasca optic incaperea.
Nuantele neutre, pale, precum bej, gri sau alb ofera o eleganta aparte unui spatiu, il face sa para mai mare si mai rafinat. Intr-o bucatarie decorata astfel trebuie sa domneasca ordinea, iar culoarea mobilierului, a gresiei si a faiantei trebuie intretinuta cat mai eficient.
Culorile intense, precum rosu, galben, portocaliu sau roz vor da energie bucatariei tale, care se va transforma intr-un spatiu perfect pentru a-ti reincarca bateriile. Aceste nuante puternice trebuie intercalate cu unele neutre, astfel incat designul sa nu fie agresiv sau obositor. Poti folosi culori de accent intense, pentru a scoate in evidenta anumite detalii din bucataria ta si pentru a-i da un plus de veselie.
Culorile mai blande, precum verde, lavanda sau albastru, au un aer calm si iti vor transforma bucataria intr-un spatiu relaxant. Aceste culori sunt ideale pentru persoanele care isi petrec mult timp in bucatarie si o folosesc si drept camera de zi.
Culorile pe care le alegi trebuie sa reprezinte si stilul bucatariei tale, fie ca este modern, clasic sau vintage.
Pentru bucatariile moderne, este recomandat sa folosesti culori calde, de exemplu in locul unui galben aprins, foloseste un galben mustar si combina-l cu un gri mat sau cu negru pentru un contrast deosebit. Dar poti folosi si culori mai aprinse, precum albastru navy, combinat insa cu nuante deschise de galben, gri sau chiar aqua. Daca vrei o bucatarie moderna, combina dulapurile albastru temperat din sticla, cu blaturi de marmura si aparatura moderna. Usor de intretinut si ultra high-tech, acesta este visul oricarei gospodine. Peretii trebuie sa fie alb-crem pentru a crea mai mult spatiu. Un ultim trend este vopsirea peretilor de baza sau a dulapurilor din partea de jos intr-o nuanta de carbune intunecat si a dulapurilor de sus in tonuri albe, cremoase.
Stilul clasic se constituie, de obicei, din culori neutre si atat, precum alb si crem si se poate apropia de cel modern cu ajutorul unor obiecte de culoare neagra, precum o insula intr-o bucatarie open-space. Diferite nuante de maro, precum castaniul, se potrivesc perfect cu un blat sau cu o masa din marmura.
Stilul vintage presupune culori foarte deschise, sterse, care sa confere un aspect elegant, dar fresh. Vintage nu inseamna doar o paleta cromatica neutra, poti aborda si culori precum mov, verde, albastru sau galben, insa in tonurile cuminti, folosite in glazurarea bomboanelor fondante.
O bucatarie colorata, nu are nevoie neaparat de dulapuri care sa sara in ochi sau culori prea indraznete pentru pereti. In schimb, petele de culoare pot fi aruncate prin toata bucataria printr-o vaza cu flori, ustensile colorate, tablouri, covorase sau scaune in culori aprinse.
Accentele metalice
Accentele metalice din alama, argint sau cupru pot fi variante ieftine care vor adauga stralucire in plus bucatariei tale. Alama a avut o revenire spectaculoasa in designul interior si poate fi folosita in intreaga casa. Dulapurile de bucatarie nu vor mai fi monotone daca inlocuiesti manerele de crom cu unele de alama. Poti cumpara accesorii de alama, gen ceainic, farfurii sau pahare din acest material. Iluminatul este un alt mod de efect de a adauga un strop de stralucire in bucatarie. Foloseste corpuri de iluminat din cupru deasupra unei insule pentru a crea un punct central intr-un spatiu simplu. Sau pentru un plus de rafinament poti folosi placi ceramice cu accente metalice, aurii sau argintii.