Cum a ajuns, de fapt, Roxadustatul în organismul Simonei Halep. Adevărul a ieșit acum la iveală! „Urmează mai multe etape”

Author: Lavinia Medrea

Adevărul a ieșit acum la iveală! „Urmează mai multe etape”

Sursa: Instagram Simona Halep - colaj Kanal D

S-ar fi dovedit modul în care substanța Roxadustat a ajuns în organismul Simonei Halep, și anume printr-un supliment contaminat, a cărui etichetă nu menționa existența substanței respective. Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a explicat ce urmează pentru sportivă.

Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.   Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, citat de  ProSport.

S-a aflat cum a ajuns Roxadustatul în organismul Simonei Halep

În cazul în care scenariul menționat anterior nu se materializează, Simona Halep ar trebui să demonstreze, în continuare, că nu a ajuns cu voia ei Roxadustatul în organism. 

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. 

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească  foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive. 

Citește și: Ce se întâmplă în aceste momente cu Simona Halep, după ce a fost acuzată de dopaj! Tenismena începe cel mai greu meci din viața ei

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a mai explicat judecătorul.

Prin ce etape trebuie să treacă Simona Halep

„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat. 

Citește și: Investigația a luat sfârșit! Simona Halep este acuzată oficial de dopaj. Ce opțiuni are tenismena pentru a scăpa de suspendarea de 4 ani

Dar aș face o precizare importantă.   Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu , a declarat Cristian Jura. În cazul unei decizii nefavorbile, Simona Halep poate face recurs la TAS abia după judecata ITIA.

„Nu există încă o dată confirmată.

Audierea va fi convocată de o organizație independentă, Sports Resolutions, care va decide componența juriului și va confirma detaliile”, a transmis ITIA. „Nu vom confirma data audierii sau audierilor, dar vom comunica rezultatul final atunci când va fi cunoscut”, se mai menționează în declarație.