Cum a ajuns FEMINISMUL in declin si de ce femeile sunt mai ingaduitoare cu barbatii

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 27 aug 2021, 12:45

Celebra miscare feminista care, printre multe triumfuri inregistrate, a reusit sa obtina si dreptul de vot pentru femei, a inceput sa decada in ultimii ani, sustin reprezentantii site-ului Netmums, care au realizat un sondaj cu privire la evolutia feminismului.

Feminismul "a murit" pentru femeia moderna de varsta medie, arata rezultatele sondajului, la care au participat 1.300 de femei. Astfel, numai o femeie din sapte se considera "feminista", in timp ce in cazul celor mai tinere raportul este mult mai mare, informeaza dailymail.co.uk.

De asemenea, o treime dintre femeile chestionate au spus ca feminismul, in forma radicala in care acesta s-a consacrat, este "prea agresiv" in raport cu barbatii, in timp ce un sfert dintre participantele la sondaj spun ca acest curent nu mai reprezinta un aspect pozitiv.
Mai mult, una din cinci femei descrie feminismul drept "demodat" si "deloc relevant" pentru generatia sa.

Femeia moderna este mai inclinata sa o considere drept model pe multimilionara scriitoare si, totodata, mama singura JK Rowling, in defavoarea lui Germaine Greer, un simbol al miscarii feministe, care a primit numai 50 de voturi din partea participantelor la sondaj.

Insa, reprezentantii site-ului Netmums care a realizat sondajul sustin ca rezultatele sunt semnificative: arata cat de bine si-a atins scopul miscarea feminista, deoarece femeile nu se mai simt persecutate.


"Pur si simplu nu il mai privesc pe barbat ca pe un dusman. Este clar ca nu mai exista celebra batalie a sexelor, ci este o reconciliere a sexelor pentru o buna functionare a societatii", este de parere Siobhan Freegard, fondatorul site-ului.

In prezent, peste o treime dintre femeile tinere nu-si pot imagina ca a existat o perioada in care femeile si barbatii nu erau egali- spre deosebire de inceputul secolului al XX-lea, cand, prin Miscarea sufragetelor, aparuta in Marea Britanie, s-a reusit obtinerea dreptului de vot pentru femei, sau de anii '70, cand greva cusatoreselor
de la Ford a determinat semnarea Pactului Antidiscriminare.

Astfel, numai o femeie din 10 cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani se mai identifica azi cu miscarea feminista, comparativ cu una din patru, cat era raportul in anii '45- 50'. Mai mult, una din sase femei chestionate spune ca feminismul este "exagerat" si "estompeaza rolurile firesti ale barbatului si ale femeii", in timp ce doua din cinci participante la sondaj declara ca ar prefera sa "sarbatoreasca" aceste diferente.


Cu toate acestea, un procent covarsitor de tinere- 70%- spun ca asteptarile din partea lor sunt exagerate, in conditiile in care se doreste ca femeia moderna sa fie, simultan, "amanta, gospodina si sa arate ca un supermodel", mai arata rezultatele sondajului.

De asemenea, majoritatea celor 1.300 de respondente considera ca feminismul ar trebui sa se rezume la "siguranta cu privire la familie, cariera si viata" si la restabilirea valorilor maternitatii.