Ca urmare a războiului din Ucraina, Rusia a pierdut Europa- cel mai mare investitor străin și principalul cumpărător al exporturilor sale de energie. Cum s-a destrămat soarta economică a Moscovei în 2022?
Giganții energetici de stat din Rusia, Gazprom și Rosneft, au avut un început foarte promițător în 2022. Noul guvern de coaliție al cancelarului german Olaf Scholz a anunțat mai multe centrale electrice noi pe gaz pentru a compensa eliminarea treptată a centralelor nucleare și a celor pe cărbune.
Gazprom urma să supravegheze o extindere enormă a livrărilor sale de gaze naturale către Germania- care este deja cea mai mare piață a sa, primind un sfert din toate exporturile de gaze rusești prin conducte. Gazoductul Nord Stream 2, abia finalizat, avea încă o șansă de a fi certificat, în ciuda opoziției acerbe a Statelor Unite și a unora dintre aliații Germaniei din Uniunea Europeană.
Rosneft, la rândul său, era pe cale să preia aproape în totalitate proprietatea unei rafinării de petrol germane cheie. Instalația, situată în Schwedt, Brandenburg, furnizează produse petroliere către capitala Berlin, către noul aeroport al orașului, aflat în plină expansiune, și către mari părți din estul Germaniei. Aceste tranzacții așteptau aprobarea finală, dar nu se confruntau cu obstacole majore.
Operațiunile din Germania ale Gazprom și Rosneft esuate
Totuși, anul se încheie cu întreruperea completă a livrărilor de gaze naturale ale Gazprom către Germania, iar Berlinul naționalizează filiala Gazprom Germania, împreună cu instalațiile de depozitare a gazelor naturale ale firmei. Și, în cele din urmă, proiectul Nord Stream 2 a fost îngropat- toate acestea ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
De atunci, Germania a căutat surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale pentru a-și reduce dependența de energia rusească.
Rosneft a pierdut controlul rafinăriei Schwedt, care se află acum sub tutela statului german și se confruntă cu o probabilă expropriere. Rafinăria intenționează să înceteze procesarea petrolului rusesc la 31 decembrie, ca parte a embargoului petrolier impus de UE. În viitor, Germania se va baza pe alți furnizori de petrol, inclusiv pe Kazahstan. În doar 10 luni scurte, operațiunile Gazprom și Rosneft în Germania s-au făcut praf. Pierderea profitabilei piețe germane este, probabil, ultimul cui în sicriul modelului economic rusesc axat pe Europa.
Comerțul rusesc a fost orientat spre Europa
Rusia a recunoscut de mult timp că majoritatea exporturilor sale cheie- țiței, produse petroliere, gaze naturale, cărbune și metale- erau vândute în principal în Europa, mai exact în Uniunea Europeană. În schimb, Europa a furnizat mașinile și echipamentele necesare pentru a ajuta la modernizarea economiei rusești, în timp ce rușii se lăfăiau în produse de lux europene. Decizia de a acorda prioritate Europei nu s-a bazat doar pe proximitatea geografică. Legăturile istorice și culturale au jucat, de asemenea, un rol decisiv. De la domnia țarului Petru I, la începutul secolului al XVIII-lea, Rusia s-a considerat parte integrantă a Europei și a considerat țările europene drept partenerii săi comerciali preferați. Aproape toate gazoductele, oleoductele, liniile de cale ferată, autostrăzile și conexiunile aeriene ale Rusiei orientate spre export au fost orientate spre Europa. Modernizarea terminalelor de petrol, cărbune și containere din porturile din Marea Baltică, Marea Barents și Marea Neagră depindea, de asemenea, de continuarea comerțului cu Europa. Țările europene au devenit cei mai mari investitori străini în Rusia, aducând capital, tehnologie și know-how. De acest lucru au beneficiat, printre altele, sectoarele petrolului și gazelor naturale, producția de energie, fabricarea de automobile și sectorul alimentar și de vânzare cu amănuntul. Multinaționalele americane au investit, de asemenea, pe scară largă în Rusia, dar SUA nu au fost niciodată o piață de export atât de importantă pentru Moscova ca Europa.
Pierderea pieței UE va afecta profund economia Rusiei
Pe măsură ce se apropie anul 2023, relația Rusia-Europa este în ruină. Prin lansarea unui război în mijlocul Europei, președintele rus Vladimir Putin a pus capăt brusc unui model de afaceri bine pus la punct, pe care a contribuit personal la construirea lui. Numeroase companii europene au părăsit complet Rusia, în timp ce altele și-au oprit cel puțin investițiile. Acestea au acționat din cauza sancțiunilor UE și SUA, pentru a-și proteja imaginea de marcă, pentru că condițiile de afaceri din Rusia s-au deteriorat sau pur și simplu din dezgust față de război. Totuși, cea mai mare victimă este pierderea principalei piețe de export a Rusiei. Cea mai dureroasă lovitură a fost dată de embargoul impus de UE asupra livrărilor de petrol din Rusia pe cale maritimă. Intrat în vigoare la 5 decembrie, impactul nu va fi resimțit pe deplin decât peste câteva luni. În august, Bruxelles a tăiat accesul industriei de cărbune din Rusia la piața europeană. Până de curând, țările UE cumpărau aproximativ jumătate din exporturile de cărbune ale Rusiei. În februarie, se așteaptă ca un plafon de preț pentru produsele petroliere rusești să provoace și mai multă durere.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Putin a pierdut războiul gazelor împotriva Germaniei! Cat de mare e impactul?
Citește și: Economia Rusiei din ce in ce mai rau dupa razboi
Citește și: În sfârșit, Ucraina primește tancuri occidentale din SUA, Germania si Franta!