Cazul Caracal a fost un adevărat fenomen pentru oamenii din România și a scos la suprafață mai multe nereguli realizate de autorități, ce le-ar fi putut salva pe cele două fete sau cum a eșuat România în acest caz.
Cum a eșuat România în cazul Caracal
Deși au trecut trei ani de la tragedia ce a avut loc în Caracal, încă mai există câteva detalii neclare cu privire la cronologia evenimentelor ce au avut loc. După trei ani de zile, Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru omucidere și trafic de persoane, maximul pedepsei pe care o poate primi în România o persoană peste 65 de ani.
România însă a eșuat în salvarea Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu, mai exact polițiștii au pretins că nu a putut intra pentru ca s-a opus procurorul de caz, după 45 de minute în care aceștia au așteptat să iasă mandatele de percheziție pentru a patra locație pe care autoritățile au identificat-o, însă la sediu nu mai există personal pentru a merge să îl folosească.
O nouă echipă de polițiști se formează, iar abia la ora 05:30, aceștia se deplasează la locația unde se află victima, după peste două ore de când au fost emise mandatele
de percheziție. Localizarea Alexandret Măceșanu a fost greșită de autorități de trei ori, însă aceasta a fost o localizare la nivel de perimetru și ea nu a fost greșită în cazul Caracal, a apărut automat pe ecranele celor implicați într-o operațiune prin 112, singura problemă pe care aceștia ar fi putut să o aibă este specialiștii pe care nu îi aveau.O altă problemă ce a făcut ca această țară să dezamăgească două fete nevinovate este reprezentată de timpul îndelungat de care procurorul a avut nevoie pentru a emite mandatele de percheziție.
Un motiv pentru care procurorul ar fi putut să se opună ar fi fost ora la care erau necesare, mai exact ora 03:00, iar potrivit legislației, sunt permise perchezițiile decât între orele 6 și 22.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Puteau fi salvate Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu?
Luiza Melencu a dispărut duminică, 14 aprilie 2019, iar aceasta venise din Dioşti în Caracal pentru a ridica o sumă de bani pe care o primise de la mama ei, însă nu a reușit să facă acest lucru.
Luiza a plecat spre zona în care se iau „maşinile de ocazie” pentru a ajunge acasă, moment în care aceasta i-a contactat pentru ultima oară pe părinții ei. Intersecția dintre str. Craiovei cu Piaţa Victoriei a fost ultima în care aceasta a fost văzută, după ce s-a urcat în mașina lui Dincă.Dosarul Luizei a fost preluat de DIICOT în 5 iunie 2019, iar abia la data de 13 iunie, autoritățile au decis să urmărească camerele de supraveghere din acea zonă, după o săptămână. În aceste videoclipuri filmate pe camerele de supraveghere se aflau și trei mașini pe care anchetatorii nu le-au putut identifica, una dintre ele fiind și mașina lui Gheorghe Dincă.
Cei de la DIICOT au apelat Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor, însă răspunsul primit de aceștia nu a fost cel dorit, spunându-le că „din cauza limitelor tehnice ale camerei de supraveghere video nu au putut fi obţinute imagini îmbunătăţite care să redea detalii suplimentare ale autoturismelor de interes”.
Filmările au fost trimise după la FBI, cu aceeași cerere,, însă şi specialiştii americani s-au declarat neputincioşi. Ceea ce nu au verificat anchetaorii era dacă mai există și alte camere de supraveghere în zonă, iar una în care numerele de înmatriculare erau vizibile se afla la numărul 165 de pe strada Craiovei, lână casa groazei din Caracal.
Surse: dw.com, libertatea.ro