Cum a evoluat Euro în România în 2022. În 2023 Euro ar putea depăși pragul de 5 lei

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 sep 2023, 01:05

Din cauza fluctuațiilor semnificative ale dolarului, împreună cu evoluția randamentelor bondurilor, anul 2022, a fost pentru Euro un an plin de provocări.

Sursa: https://www.pexels.com/

Cum a evoluat Euro de-a lungul anului 2022?

Pentru Euro, în 2022, datorită fluctuației semnificative ale cursului dolarului, a fost un an plin de provocări.

Cum a evoluat Euro în România în 2022

Din cauza fluctuațiilor semnificative ale dolarului, împreună cu evoluția randamentelor bondurilor, anul 2022, a fost pentru Euro un an plin de provocări, în care piețele financiare s-au simțit amenințate de o posibilă recesiune.

Firmele românești au fost nevoite să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar  în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare au tins să se accentueze pe măsură ce

problemele economice s-au acutizează.

Citește și: Curs valutar BNR miercuri, 28 decembrie 2022. Ce valoare a înregistrat gramul de aur. Care sunt cotațiile de astăzi

Leul s-a apreciat față de moneda unică europeană începând cu luna iulie, mișcare ce a accelerat puternic în august şi în debutul lunii septembrie, Banca Națională a României (BNR) cotând un euro la 4,8215 lei, nivel nemaiîntâlnit de aproape doi ani şi jumătate.

În jumătatea lunii septembrie 2021, euro atinsese un record istoric, de 4,9495 lei.

Analiștii preconizau că Euro va atinge pragul de 5 lei, dar s-a oprit din evoluție la 4,9278.

Din păcate, costurile creditării, inflația de două cifre, costuri tot mai mari cu utilitățile (energie, gaze, carburanți), cu materiile prime, scăderea creditului furnizor accentuează constant neîncrederea în economie, dar printre puținele repere de stabilitate din ultimii 2 ani s-a aflat cursul valutar EUR-RON, moneda națională având o volatilitate foarte limitată.

(Curs BNR EURO-RON 3 Ianuarie 2022- 4.947 vs Curs BNR EURO-RON 25 Noiembrie 2022 4.9250).

Potrivit analiștilor, evoluția monedei americane ar urma să continue pe același trend volatil, cu intervale mari de variație în perioade scurte de timp, în condițiile în care problemele din Europa se pot agrava pe măsură ce ne îndreptăm către anotimpul rece.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Previziunile privind evoluția monedei europene în 2023

Potrivit specialiștilor economici, Leul ar putea reveni, în 2023, pe tendința de depreciere ușoara față de euro, după un 2022 în care Banca Națională a utilizat cursul de schimb drept ancoră anti-inflaționistă. Astfel un euro ar ajunge, la finalul lui 2023, la puțin peste 5 lei.

În zona euro, ca și în întregul bloc comunitar, avansul economic va fi nesemnificativ în 2023, de 0,3%, ceea ce, coroborat cu inflația care se va păstra la valori înalte, va aduce economia europeană într-o

situație economică asimilată stagflației.

Dolarul american se va deprecia deoarece actuala creștere este artificială, ajungând la 1,05 dolari/euro în următoarea jumătate de an și la 1,08 dolari/euro până la sfârșitul anului viitor. 

Citește și: Evoluția somajului în România în ultimii 5 ani. Ce loc ocupă țara noastră în Uniunea Europeană

Potrivit lui Alin Latu, country manager iBanFirst România, "În cursul anului viitor, companiile internaționale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare.

Pentru a-şi menține competitivitatea pe piețele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuațiile pieței, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor. Echipa noastră de specialiști Forex vine în întâmpinarea companiilor de import- export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depășească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacțiilor transfrontaliere". Potrivit acestuia cursul Euro urmează să fie influențat mai ales de inflație, în 2023.

Astfel că, cele mai afectate de criza economică vor fi Marea Britanie, statele din zona euro, Canada și Australia, în timp ce SUA este probabil să evite recesiunea dacă reușește să stabilizeze sectorul imobiliar.  China își va încetini la 3% creșterea economică din cauza restricțiilor anti COVID-19 și după ce piața imobiliară a pierdut aproximativ 130 de miliarde de dolari. 

Sursă: jurnalul.ro