Cum a evoluat punctul de pensie în ultimii ani? Modalitate de calcul al pensiei în 2023

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 feb 2024, 01:30

Subiectul pensiilor a tot revenit pe agenda publică în ultima vreme, iar românii se întreabă cum se pot calcula punctul de pensie.

Sursa: pexels.com

Subiectul pensiilor a tot revenit pe agenda publică în ultima vreme, iar românii se întreabă cum se pot calcula punctul de pensie.

Care este evoluția punctului de pensie din ultimii ani și cum poate fi calculat acesta?

Care este evoluția punctului de pensie?

Reforma pensiilor a fost pusă pe tapet de mai multe guverne succesive în ultimii ani, iar punctul de pensie crește de la un guvern la altul.

 În anul 2017, Liviu Dragnea, președintele PSD de la acea vremea, a anunțat o creștere a punctului de pensie de până la 10%, iar în 2018 acesta a crescut de la 917 lei la 1000 de lei, adică o creștere ceva mai mică

de 10%. 

Totuși, guvernul nu s-a mulțumit cu atât și punctul de pensie a crescut încă o dată, de la 1000 de lei, la 1100 de lei.

Citește și: Marius Budăi a dat vestea cea mare despre pensii: „Vestea bună pentru actualii seniori ai României și pentru viitorii seniori ai României...” Ce se va întâmpla cu pensiile românilor?

Între 2018 și 2019, punctul de pensie nu a mai fost majorat, în ciuda promisiunilor politicienilor. Punctul de pensie la 1 ianuarie 2019 valora la fel de mult ca în 2018, respectiv 1100 de lei. Abia la 1 septembrie 2019, prin OUG nr. 114/2018 și Legea nr. 127/2019, punctul de pensie avea să crească cu 165 de lei, de la 1100, la 1265 de lei.

Pentru că anul 202 a fost unul electoral, liderii PNL au majorat din nou punctul de pensie, cu 177 de lei, cea mai mare creștere de până atunci.

Astfel, la 1 septembrie 2020, prin OUG nr. 135/2020, punctul de pensie creștea de la 1265 de lei, la 1442 de lei. În 2021, punctul de pensie ajungea la 1.586.

Pentru că urmează un nou an electoral, începând cu 1 ianuarie 2024, guvernanții promit din nou majorarea punctului de pensie.

Iată cum vă puteți calcula cuantumul pensiei și unde puteți și unde puteți găsi elementele care stabilesc drepturile de pensie.

Cum se calculează mai exact cuantumul pensiei?

Cuantumul pensiei se poate determina prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, potrivit  Naționale de Pensii Publice.

Pe site-ul CNPP se arată că: „Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Astfel, se va proceda pentru fiecare an de activitate, după care toate aceste „punctaje anuale” se adună. După care suma urmează  să fie împărțită la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultatul este „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. Nu sunt luate în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenții cu angajatorii.

Pentru a putea calcula pensia de stat, contează doar salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.

De asemenea, valoarea pensiei se calculează înmulțind „punctajul” cu „punctul de pensie”. „Punctajul” rămâne mereu același, este constant. Acesta se poate modifica numai în cazul în care pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Bilete tratament 2023: Cum se face repartizarea seriilor pentru stațiunile balneare?

De ce acte aveți nevoie pentru a depune dosarul de pensionare?

Actele necesare sunt cele prevăzute la art. 76 din Normele aprobate în anexă la HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, după caz:   – cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);

– carnetul de muncă (original și copie);

– carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);

– livretul militar (original și copie);

– diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovadă echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;

– adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

– adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);

– procura specială, pentru mandatar (original și copie);

– acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din Decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viață sau au avut de suferit în urmă revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;

– dovadă încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la dată solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

– adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după dată de 1 ianuarie 2011 (original);

– alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie; Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casă teritorială de pensii din rază de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu dată îndeplinirii condițiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la dată îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la dată înregistrării cererii și se plătește de la dată încetării calității de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Sursă: capital.ro