Cum a făcut Viorel Cataramă primul milion de euro, după Revoluție: "Am fost foarte atent"

Autor: Diana Tilă

Denise Rifai se află față în față cu omul de afaceri, Viorel Cataramă, într-o nouă ediție a emisiunii „40 de intrebări cu Denise Rifai”.

Prezentatoarea Denise Rifai, gazda emisiunii „40 de intrebari cu Denise Rifai” de la Kanal D, a pregătit un nou interviu. 

Invitatul din această seara la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, este Viorel Cataramă. Un om de afaceri important din România și un om cu un nume cu greutate în politica românească.

Cum a făcut Viorel Cataramă primul milion de euro?

Una dintre cele mai mari controverse legate de Viorel Cataramă este averea sa. Primul miliardar al României postdecembriste vorbeşte despre cum se făceau bani după Revoluţie profitând de legislaţia permisivă.

"Nu era euro în 1990, erau mărci gemane, erau guldeni olandezi, erau dolari americani. Dar, hai să echivalăm!

Să nu uităm că eu sunt din Bacău, dintr-o familie modestă, și singura mea reușită în viață a fost să învăț și să muncesc, de dimineață până seara.

Ca urmare a acestui lucru, fără niciun fel de conexiune cu regimul comunist, partidul comunist sau securitatea comunistă, am reușit să ajung directorul pentru Europa de Est, al unei firme belgiene, în 1988. Am luat cunoștință de economia de piață liberă și de cum să fac afacerile. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prin urmare, în 1990 eram pregătit din acest punct de vedere, iar piața românească era complet lipsită de bunul de folosință îndelungată.

Ce ați spus dumneavoastră despre profitul cu șase mii la sută, nu ați dat citatul corect, pentru că vindeai mobilă, încasai valută, cu valuta încasată cumpărai diverse obiecte și abia pe ale le vindeai cu profit de șase mii la sută.

Nu găseai televizoare, nu găseai benzină aparate video, nu găseai aproape nimic în magazine. Atunci când s-a deschis piața, toți românii care aveau bani, și românii neavând pe ce să cheltuie banii, îi țineau la saltea sau la CEC, au aruncat cu banii pentru a cumpăra aceste produse. Care astăzi costă, evident și în România, mult mai puțin decât costau acum 30 de ani. Dar acum 30 de ani, să ai un televizor color, era o mare performanță pentru foarte mulți români.

M-am învățat singur, am fost foarte atent. Am văzut piața, am văzut cum se fac afacerile, am văzut că în timpul comunismului nimeni nu se gândea la profit și mi-am dat seama că pentru a face afaceri trebuie să faci profit. Fară profit nu poți face afaceri.", a mărturisit Viorel Cataramă.