Cum a fost a treia ediţie a simpozionului “Alimentaţie raţională pentru sănătate”

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 24 dec 2018, 09:33

Stilul de viaţă sănătos este asociat cu mişcarea fizică, odihna suficientă, dar mai ales alimentaţia corectă.

Specialiştii spun că o alimentaţie necorespunzătoare afectează procesele din organism şi în acelaşi timp accelerează procesul de îmbătrânire. Deşi piaţa alimentară din România este una foarte variată, copiii, tinerii şi chiar adulţii nu ştiu întotdeauna ce să consume şi fac alegeri care le pot afecta pe termen lung sănătatea. Partea bună este că tot mai multe organizaţii încep să se implice activ în educarea populaţiei, organizând conferinţe şi workshopuri sau campanii prin care să ajute populaţia să conştientizeze importanţa alimenaţiei sănătoase.

În acest sens, pe 5 decembrie a avut loc în Bucuresti a treia ediţie a simpozionului Alimentaţie raţională pentru sănătate. De organizarea evenimentului s-au ocupat Colegiul Tehnic Mihai Bravu şi Arta Gustului, iar tema ediţiei a fost „Crăciun şi hrană sănătoasă’’. Aproximativ 300 de elevi, profesori din licee din Bucureşti şi inspectori de la ISMB, Casa Corpului Didactic şi Ministerul Educaţiei Naţionale au participat la eveniment, unde au şi gătit, folosind ingredientele puse la dispoziţie şi aparate ce pot fi utilizate în orice gospodărie, precum un blender Myria.

Evenimentul a început la ora 10 şi s-a încheiat la ora 16, timp în care participanţii au primit foarte multe informaţii utile pe parte de nutriţie şi hidratare, de la specialişti în domeniu. În afară de workshopuri şi discursuri, a fost organizat şi un concurs pe echipe, acesta fiind de altfel un moment extrem de animat şi apreciat de către toţi participanţii. În cadrul concursului s-au întrecut 8 echipe, fiecare primind o cutie cu ingrediente şi o reţetă, cu ajutorul cărora să realizeze un preparat de Crăciun şi să îl şi prezinte, timpul pus la dispoziţie fiind de 45 de

minute. Elevii au avut posibilitatea să lucreze cu produse Horeca şi să utilizeze instrumente şi ustensile de la Diqis, electrocasnice de la Myria şi unităţi de gătit de la Whirlpool. Evident, ca la orice concurs, emoţiile şi entuziasmul au fost la cote maxime atât pe parcursul gătitului propriu-zis, cât şi la partea de jurizare şi acordare a premiilor.

Workshopurile au fost susţinute de Chef Jakob Hausmann, Myria, Pastry Chef Gabriela Paşcaru, Barmania, Chef John Menumorut şi doctorul diabetolog Alexandra Alexescu.

Organizatorii evenimentului spun că aceasta a fost cea mai reuşită ediţie de până acum, fiind evidentă dorinţa tinerilor de a se hrăni corespunzător şi de a găti preparate sănătoase.

Cum te poţi asigura că şi la tine acasă mănânci aşa cum trebuie? Urmează câteva reguli simple:

-       Respectă orele de masă şi obişnuieşte-te să nu sari peste micul dejun.

De altfel, masa de dimineaţă ar trebui să fie destul de consistentă, astfel încât să îţi ofere energie pentru întreaga zi şi să împiedice organismul să îşi dorească o masă de prânz dezechilibrată. Cina trebuie să fie uşoară şi să fie consumată cu cel puţin două ore înainte de culcare.

-       Echipează-ţi bucătăria cu aparate care să te ajute să obţii rapid mâncăruri gustoase şi sănătoase.

Un blender poate fi perfect pentru supe şi sosuri, un storcător de fructe îţi va oferi în fiecare dimineaţă sucuri proaspete, iar un mixer de bucătărie Myria se va dovedi asistentul perfect şi priceput ce te va face să te întrebi cum era viaţa ta când amestecai manual ingredientele pentru mâncăruri şi prăjituri.

-       Hidratează-te, apa e foarte importantă pentru organismul tău. Îţi va da energie, îţi va păstra pielea tânără şi toate procesele din corp vor funcţiona în mod corespunzător. Poţi bea şi ceaiuri sau sucuri naturale, însă băuturile carbogazoase sunt de evitat.

-       Mănâncă variat şi nu uita să introduci fructe şi legume în alimentaţia zilnică. Înlocuieşte dulciurile cu fructe – sunt mult mai sănătoase şi la fel de gustoase. Nu trebuie să renunţi la tot ce este dulce, ciocolata poate fi chiar sănătoasă, însă nu în exces şi mai degrabă în dulciuri făcute în casă.

-       Renunţă la junk food şi ia-ţi la muncă sau la şcoală mâncare gătită, la pachet. Vei observa cu siguranţă diferenţa.

-       Înlocuieşte prăjelile cu preparate la grătar, la cuptor sau fierte, care sunt mult mai sănătoase şi mai uşor de digerat pentru stomac.

Alimentaţia sănătoasă nu este un ideal imposibil, ci o obişnuinţă uşor de adoptat şi de păstrat în viaţa de zi cu zi.

 

Taguri: