Cum a început Revoluția din 1989. Peste 180 de oameni au fost arestați în acea zi

Autor: Bianca Vidoi

Cum a început Revoluția din 1989

Sursa: Facebook Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989

Revoluția din anul 1989 este cea care a schimbat țara noastră pentru totdeauna.

Ziua de 16 decembrie 1989 este cea în care a început Revoluția, românii s-au adunat pentru a susține ceea ce cred, iar acest lucru le-a schimbat viața.

Citește și: Cu ce se ocupă în prezent Laszlo Tokes, unul dintre personajele principale ale revoluției din 1989

Pe 16 decembrie 1989, începea Revoluția din 1989

Totul a început la data de 10 decembrie 1989, atunci când László Tőkés i-a anunțat pe enoriași că urmează să fie evacuat, și i-a invitat să vadă cum va decurge această mutare forțată. În dimineața zilei de 15 decembrie, cel ce îl susțineau pe László Tőkés au început să se adune în fața casei parohiale, până la sfârșitul serii fiind strânși peste 200 de oameni.

În ziua de 16 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu îi cere lui Radu Bălan să ia măsuri pentru restabilirea ordinii la Timișoara și pentru evacuarea pastorului László Tőkés.

Dar Radu Bălan amână această acțiune, pentru a rămâne situația sub control, însă mai târziu va fi acuzat de Ceaușescu că îi trimite informații eronate cu ce se întâmplă cu adevărat la Timișoara.

Orele trec, iar oamenii se adună în număr din ce în ce mai mare pentru a participa la revoltă, iar de acolo a început totul. Circulația Timișoarei a fost oprită, vitrinele magazinelor au fost sparte, iar faptul că Ministrul de Interne a ordonat alerta efectivelor și intensificarea activităților specifice pentru prevenirea și descoperirea faptelor antisociale, nu a ajutat deloc în perioada următoare, chiar

dacă peste 180 de oameni au fost arestați în perioada aceea.

Citește și: Importanța Revoluției din decembrie 1989: Ce au câștigat românii după căderea regimului Ceaușescu

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum s-a schimbat România în ultimii 33 de ani

La sfârșitul anilor 1980, viața românilor era complet diferită de cum este în prezent. Curentul, apa și alimentele nu erau atât de ușor de găsit cum sunt astăzi, dar nici puse la dispoziție non-stop. Nici televizorul nu era cum este acum, programul acestuia dura maxim două ore.

Chiar dacă românii aveau în perioada aceea parte de locuri de muncă și apartamente, traiul era unul dur, pâinea se lua pe cartelă, iar carnea se vedea rar.

Chiar dacă perioada de după Revoluție a fost una grea pentru toți românii, fabricile se închideau, iar aceștia erau nevoiți să plece peste hotare ca să își susțină familiile. La câțiva ani după Revoluție începe și România să simtă libertatea pe care alte state le simțeau deja.

Între anii 2003 și 2007, țara noastră începe să crească din punct de vedere economic, magazinele fiind deschide unele după altele.

Însă anul 2009 este unul ghinionist pentru România, atunci începe o mare criză economică, dar aceasta este salvată de tehnologie.

În ultimii ani, România s-a dezvoltat foarte mult, devine o țară vizitată din ce în ce mai mult de către turiști, dar românii încă învață cum să trăiască în democrație și libertate.

Citește și: Dosarul Revoluției: 30 de ani de când vinovații nu au răspuns în fața justiției! Procurorii au retrimis definitiv dosarul la Parchetul Militar

Surse: Facebook Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989historia.ro, stirileprotv.ro

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.