O pensionară a fost înșelată și a pierdut aproape jumătate de milion de euro, după ce a fost victima unei escrocherii prin intermediul unei aplicații mobile, care le-a permis hackerilor să îi golească conturile bancare, notează observatornews.ro. Femeia povestește cu amărăciune că aceștia erau „ultimii bani pentru înmormântare”, fiind devastată de pierdere.
O bătrână a fost escrocată de 450.000 de euro printr-o nouă metodă de fraudă digitală
Metoda prin care escrocii acționează începe cu un apel telefonic fals, în care se prezintă drept reprezentanți ai Bursei de Valori București. Potrivit sursei menționate anterior, aceștia promiteau câștiguri rapide din acțiuni, iar victimele, majoritatea pensionari, erau convinse să instaleze o aplicație pe telefonul mobil.
Sub pretextul unor transferuri de bani, aplicația oferea de fapt infractorilor acces complet la conturile bancare ale victimelor. Cea mai gravă pierdere a fost suferită de pensionara care a rămas fără 450.000 de euro.
Citește și: Noua metodă prin care hoții te pot lăsa fără bani în cont! Află cum poți evita astfel de înșelătorii
"Singura rezervă de bani pe care o aveam. Nopți întregi recunosc că nu am dormit. Au fost relativ convingători pentru faptul că eu într-adevăr aveam acțiuni la Bursa de Valori și chiar îmi propuneam de multă vreme să merg dar nu am avut timpul necesar. Am fost furată de 80.000 ron si 450.000 euro. Sunt tristă de tot. Aş vrea să mor ” , a povestit victima, potrivit observatornews.ro.
Bătrâna nu este singura victimă
Potrivit sursei menționate anterior, o altă victimă, o femeie de 71 de ani, a pierdut 50.000 de lei. Un bărbat în vârstă a povestit cum a fost contactat de așa-zișii „specialiști bursieri” și cum escrocii i-au furat economiile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
"Îmi sună telefonul și îmi spune: bună ziua- Mi-a spus numele- Sunt de la Bursa de Valori Bucureşti şi vreau să stăm de vorbă un pic fiindcă aveți în portofoliu Bursei de Valori niște sume și într-adevăr aveam.7.000 şi ceva de lei... Mi-au retras din contul meu 34.000 de lei si din contul soției 3.700.", a spus un bătrân.
Citește și: Dacă primiți mesajul acesta, nu intrați pe link! Cea mai nouă metodă de înșelăciune
Potrivit sursei menționate anterior, escrocii își bazau frauda pe convingerea victimelor să descarce aplicația AnyDesk, care le permitea să acceseze de la distanță telefoanele mobile ale pensionarilor și să controleze aplicațiile bancare. După ce reușeau să extragă toți banii, le trimiteau mesaje batjocoritoare prin WhatsApp.
Laura Voicu, subcomisar IGPR, a explicat cum hackerii exploatează lipsa de educație digitală a persoanelor în vârstă: „ Se bazează pe naivitate, pe necunoștință pentru că educația aceasta digitală nu este foarte bine formată în rândul anumitor persoane, respectiv tineri sau persoane care trec de 60 de ani".
În ciuda pierderilor uriașe, victimele au depus plângeri la poliție, dar autoritățile recunosc că astfel de cazuri sunt extrem de dificil de rezolvat.