Cum a reacționat o tânără din România, când ursul se afla la doar câțiva metri de ea: „Pedalezi liniștit prin pădure și..” Ce a făcut aceasta pentru a evita o tragedie

Autor: Laura Macovei

O tânără a fost surprinsă de urs în timp ce se plimba cu bicicleta prin pădure

Sursa: alina_sorana Instagram

O tânără româncă s-a dus la plimbare cu bicicleta prin Munții Gurghiului, județul Mureș, dar un urs i-a ieșit în cale. Din fericire, era pregătită pentru un astfel de eveniment.

Alina și-a păstrat calmul la întâlnirea cu ursul, care se afla la doar câțiva metri de ea. După ce a simțit siguranța, a fluierat ușor pentru a-și face simțită prezența, iar ursul s-a speriat și a fugit.

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii

Alina era pregătită de o posibilă întâlnire cu ursul

Tânăra mărturisește că nu era străină de întâlnirile cu ursul, mai ales că zona în care pedala era frecventată de urși, fiind mai mult teritoriul lor.

„Ne-am păstrat calmul. Nu am urlat, nu am făcut gesturi bruște, nu l-am speriat, n-am luat-o la fugă. Am fluierat ușor, să ne facem simțită prezența, iar în secunda doi, ursul ne-a văzut și a luat-o la fugă.

Aveam pregătit spray-ul cu piper, dar nu a fost nevoie să îl folosesc.


Apoi am făcut gălăgie ca să evităm o nouă întâlnire. Știm că zona e sălbatică și existau șanse să ne întâlnim cu urși, mistreți și lupi. Vă recomand și vouă, ca să preveniți o întâlnire cu un animal sălbatic, să vă faceți simțită prezența!”

Ce îi sfătuiește Alina pe cei care se întâlnesc cu ursul

Dacă vă întâlniți cu ursul, ar trebui să țineți cont neapărat de următoarele sfaturi:

„Nu mergeți singuri pe munte și asigurați-vă că persoanele care vă însoțesc au un minim de educație cum să reacționeze în cazul unei întâlniri cu un animal sălbatic.

Semnalați-vă prezența: faceți gălăgie, vorbiți mai tare, cântați, fluierați (aveți fluier la unele modele de rucsacuri)

Citește și: Tu vezi ursul din imagine? Acesta se ascunde extrem de bine în pădure. Iată iluzia optică ce te poate pune în încurcătură

Fiți atenți la urme, excremente, blană sau urme de gheare pe copaci, moment în care decideți dacă continuați sau nu.

Aveți la îndemână un spray cu piper.

Dacă vedeți pui de urs, părăsiți zona pentru că nu va fi niciodată singur,” mai spune Alina.

 


Duminică, pe 1 septembrie, la emisiunea „Asta-i România” a fost prezentat cazul a patru copii din satul Cornățelu din județul Dâmbovița, părăsiți de mamă, care au fost ajutați de oameni să-și construiască o nouă casă.