Cum a reușit Donald Trump să realizeze una dintre cele mai mari averi din SUA?

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 03 nov 2020, 15:31
Ce avere are Donald Trump și din ce afaceri a făcut banii

Una dintre cele mai mari controverse legate de Donald Trump este averea sa. Spune președintele adevărul sau exagerează în privința succesului său pe plan financiar?

Donald Trump a devenit cel mai bogat preşedinte american în ianurie 2017. Averea lui a scăzut cu tocmai 2 miliarde de dolari în cei patru ani de mandat. Forbes estimează că în 2020 averea lui Donald Trump este de 2,5 miliarde de dolari.

Ce avere are Donald Trump si din ce afaceri a facut banii

Donald Trump și-a început cariera sub aripa protectoare a tatălui său, Frederick Trump-  un magnat al imobiliarelor și unul dintre cei mai bogați oameni din SUA.

Încă de când era student, Donald lucra cu tatăl său, pe timpul vacanțelor de vară. După absolvirea facultății, așa cum era oarecum de așteptat, a intrat în în afacerile deținute de Frederick, Trump Organization. Cei doi au împărțit biroul din Brooklyn, New York, timp de cinci ani. Ulterior, Donald Trump a extins activele deținute de companie şi a reuşit să adopte strategii prin care să obţină diverse împrumuturi bazate pe capitalurile deţinute de apartamentele care proveneau din afacerea Trump.

În anul 1971, Donald Trump s-a mutat în Manhattan, unde s-a împrietenit cu mai multe persoane influente și a început să construiască imobile. Probleme financiare au apărut la începutul anilor ’90, când hotelurile și cazinourile sale aveau datorii uriașe. El a obținut însă un sprijin financiar din partea familiei și a reușit să treacă peste perioada dificilă.

Când Donald Trump a început o colaborare cu Holiday Inn, Corp – care pe atunci deținea compania-mamă a cazinourilor Harrah`s – pentru a dezvolta un proiect de 250 de milioane de dolari, ce cuprindea un hotel și un complex comercial

cu jocuri de noroc în Atlantic City.

Alte momente dificile pentru miliardar au urmat în 2004, când Trumps Hotels şi Casino Resorts şi-au declarat insolvenţa, dar și în 2009, când Trump Entertainment Resorts a intrat în incapacitate de plată.

Unul dintre foștii săi rivali la cursa pentru învestitura republicană, Marco Rubio, l-a acuzat că a moștenit de la tatăl său 200 de milioane de dolari și cu acești bani și-a construit actualul imperiu financiar.

Desigur, miliardarul a negat acuzația care avea menirea de a-i afecta imaginea de mogul imobiliar. În bestsellerul „The Art of the Deal“, publicat în 1987, Donald Trump a amintit de averea netă pe care o deţinea la momentul absolvirii  facultăţii -„aproximativ 200.000 de dolari“.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

A fost probabil singura dată când și-a subapreciat rezerva de bani, scriu cei de la Forbes, revistă cu care miliardarul pare să aibă un meci privind averea sa. De-a lungul anilor 80, trei, aproape patru zerouri au fost adăugate la acel număr. „Am învățat repede să luăm numărul pe care ni-l arunca cu averea sa netă, să îl împărțim la trei și să plecăm de aici”, își amintește Harold Seneker, care a condus Forbes 400 în primii 15 ani de la înființarea sa.

Totuși, drumul său spre marele succes financiar nu a fost unul lipsit de piedici, pentru că în anii `90 seria sa de câștiguri avea să înceteze. Economia națională încetinise, cea locală din New York se poticnise, iar veniturile magnatului începuseră să se subțieze. Dacă Organizația Trump și subsidiarele sale ajunseseră la o datorie de 9 miliarde de dolari, Trump însuși datora 975 de milioane de dolari.

Donald Trump și declarația de avere

După ce și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump a fost nevoit să-și depună, pentru prima oară, declarația de avere.

Astfel, potrivit declarației de avere, Donald Trump deține active de cel puțin 1,5 miliarde de dolari – de la participaţii în companii imobiliare şi de divertisment la restaurante, o agenţie de modeling şi un carusel în Central Park din New York. Trump a inclus în declaraţie 515 companii în care deţine poziţii de preşedinte sau membru.

În plus, Trump are o investiţie în fondul de hedging BlackRock Obsidian evaluată la peste 25 milioane de dolari.
Trump a declarat pasive cuprinse între 265 milioane şi 450 milioane de dolari. Acesta are 12 credite ipotecare în total, din care 7 ajung la scadenţă până în 2020.

 

 

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.