Decizia vine în contextul în care încadrarea faptei săvârșite de Mario Iorgulescu a fost schimbată de la omor la ucidere din culpă, notează Viva.
Mario Iorgulescu nu va fi judecat pentru omor
Incidentul care a avut loc în 2019, când Mario Iorgulescu a provocat un grav accident auto în timp ce conducea sub influența alcoolului și drogurilor, a dus la moartea unui tânăr. Decizia recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a atras atenția asupra modului în care legea poate fi interpretată în cazul unor accidente rutiere.
La momentul producerii accidentului, Mario Iorgulescu avea o concentrație de 1,96 g/l alcool în sânge și fusese testat pozitiv pentru cocaină. El a trecut cu viteză excesivă printr-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului, iar în urma unei coliziuni frontale cu un alt autoturism, șoferul celuilalt vehicul a murit pe loc.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Potrivit sursei menționate anterior, judecătorii au decis recent că fapta nu poate fi considerată omor, explicând că omorul implică o acțiune deliberată îndreptată împotriva victimei, în timp ce accidentul auto este considerat un eveniment imprevizibil. Prin urmare, responsabilitatea lui Mario Iorgulescu se încadrează în sfera uciderii din culpă, o infracțiune care presupune o pedeapsă mai mică, între 2 și 7 ani de închisoare, spre deosebire de omor, care atrăgea o sentință mult mai dură.
Mario Iorgulescu a fost transferat în Italia după accident
Conform Viva, două dintre cele trei judecătoare care au analizat cazul, au subliniat în motivarea lor că un accident rutier nu poate fi considerat omor decât în situația în care ar exista dovezi clare că vehiculul a fost folosit intenționat pentru a suprima viața victimei. În cazul lui Mario Iorgulescu, ei au argumentat că accidentul, deși grav și provocat de o neglijență crasă, nu a avut un caracter premeditat.
După accidentul din 2019, Mario Iorgulescu a fost transferat în Italia pentru tratament medical, evitând astfel să participe la audierile din România. Dosarul său a fost rejudecat în urma unui recurs în anulare, iar decizia finală de schimbare a încadrării faptelor sale a generat dezbateri aprinse în spațiul public, mulți fiind nemulțumiți de verdictul care reduce drastic pedeapsa.
Această decizie reflectă complexitatea cazurilor în care accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau droguri sunt judecate, iar consecințele legale depind în mare măsură de modul în care sunt interpretate circumstanțele evenimentului.