Cum achizitionezi aerul conditionat potrivit

Author: Oana Iosif

Confortul din propria casa este foarte important, pentru oricare dintre noi. Iti petreci mult timp acasa, asa ca atunci cand vin lunile de vara, ai nevoie de un spatiu racoros si confortabil. Orice investitie pentru imbunatatirea conditiilor de acasa cere documentare si poate fi destul de greu sa te decizi care este cea mai potrivita solutie, indiferent de ce echipament sau achizitie este vorba. Aparatul de aer conditionat nu este o exceptie de la aceasta regula.

Ce aparat de aer conditionat ar trebui sa alegi pentru casa ta? Acest ghid te poate ajuta atunci cand esti in cautarea celei mai bune metode pentru a-ti asigura un aer curat si o temperatura placuta in interior.

Ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona un sistem de aer conditionat

Te intrebi cum sa alegi un aparat de aer conditionat? Pentru ca exista nenumarate optiuni pentru astfel de echipamente, e bine sa fii informat in legatura cu toate aspectele pe care le presupune utilizarea unui sistem de aer conditionat. Trebuie sa te asiguri ca aparatul iti poate oferi conditii optime de temperatura si umiditate si ca poate furniza cele mai bune performante pentru suprafata camerelor in care va fi instalat. Sistemele de climatizare sunt o solutie excelenta ca in casa sa beneficiezi de temperatura potrivita, indiferent de sezon, dar au nevoie de o mentenata minima pentru a functiona corespunzator.

Dimensiunea camerei si capacitatea sistemului de aer conditionat

Probabil cel mai important factor atunci cand alegi aerul conditionat potrivit este suprafata  camerei si capacitatea unitatii de aer conditionat pe care vrei sa o achizitionezi. Daca alegi un aparat de aer conditionat prea mic pentru o camera, nu veti simti o mare diferenta de temperatura decat folosind permanent setarile cele mai puternice, si implicit, consumand mai multa energie electrica. Daca aparatul tau de aer conditionat este prea mare pentru camera, vei irosi multa energie, deoarece sistemul tau va porni si se va opri in mod constant pentru a incerca sa regleze temperatura.

Capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat este masurata fie in kilojuli/ora (kJ/h) fie in Unitati Termice Britanice (British Thermal Units - BTU). Acesta este folosit pentru a masura cantitatea de caldura pe care aerul conditionat o poate elimina din aer intr-o ora de utilizare. Sistemele disponibile pe piata din Romania sunt clasificate in functie de capacitatea in BTU.

Daca vrei sa stii ce capacitate are nevoie aparatul de aer conditionat potrivit pentru suprafata camerei pe care vrei sa o racesti, poti lua in considerare aceste recomandari:

Dimensiunea camerei               Capacitate BTU

15 pana la 18 m2                    9000 BTU

20 pana la 25 m2                    12 000 BTU

30 pana la 35 m2                   18 000 BTU

40 pana la 50 m2                   24 000 BTU

55 pana la 60 m2                   30 000 BTU

Nu uita ca exista si alti factori importanti de care trebuie sa tii cont: cat de bine izolata este constructia, dimensiunea suprafetelor vitrate sau activitatile desfasurate in camera.

Setari de viteza ale ventilatorului

Viteza ventilatorului din sistemul de aer conditionat ar trebui sa fie reglabila pentru a permite sa controlezi cat de mult aer filtrat si racoros este ditribuit in incapere. Daca o camera este foarte expusa razelor directe ale soarelui, in special in timpul dupa amiezii, un ventilator puternic te poate ajuta sa folosesti eficient setarile aparatului de aer conditionat si sa mentii temperatura perfecta in interior. De asemenea, ventilatorul sistemului te poate ajuta sa reglezi optim functionarea acestuia pe timp de noapte, cand este important sa pastrezi camera racoroasa in cel mai silentios mod posibil.

Tipuri de aer conditionat

Gasirea sistemului de aer conditionat potrivit pentru tine depinde complet de nevoile tale. Din fericire, gama de astfel de echipamente este foarte variata, inca ai sanse mari sa gasesti aerul conditionat potrivit chiar daca pare o misiune imposibila sa impaci dorintele tuturor membrilor familiei pentru temperatura ambientala din casa.

  • Sisteme de aer conditionat split

    Acest tip de aer conditionat este cel mai frecvent utilizat. Un aparat de aer conditionat cu sistem split implica amplasarea unei unitati montate pe perete in interior si a unei unitati exterioare conectata la aceasta. Acest tip de sistem AC este o alegere excelenta pentru casa din mai multe motive: instalarea este mai simpla decat in cazul altor sisteme iar posibilitatile de control al temperaturii oferite de sistemele split sunt foarte variate. 

    De ce sa alegi acest tip de aer conditionat? Sitemele split ofera atat racire cat si incalzire, sunt simplu de intalat si nu presupun operatiuni care sa implice modificari majore in casa si au o functionare foarte economica. 

  • Aer conditionat central

    Sistemele centrale de aer conditionat sunt mai frecvente in casele noi sau in cladirile de apartamente noi, pentru ca pot fi instalate mai usor atunci cand constructia este conceputa pentru utilizarea lor. Aceste sisteme au nevoie de obicei de instalarea unor trasee pentru admisia si evacuare de aer, asa ca poate fi mai complicat sa adaptezi o constructie deja finalizata pentru utilizarea aerului conditionat central. 

    De ce sa alegi acest tip de aer conditionat? Este ideal sa il integrezi atuncti cand proiectezi o  constructie noua sau o renovare majora, noile modele au un consum redus de electricitate si performante fantastice si functioneaza discret si silentios.

    Care aparat de aer conditionat este cel mai bun pentru casa ta?

    Singura modalitate de a afla cu siguranta este sa cauti mai multe informatii cu privire la tipurile de sisteme pe care le-am mentionat deja si sa decizi care au cele mai multe avantaje pentru tine si casa ta. Este cel mai bine sa iei in considerare si preferintele tuturor membrilor familiei atunci cand alegi aerul conditionat potrivit si sa analizezi functiile de control care ti-ar fi de ajutor in obtinerea unui mediu placut in interior