Noile măsuri fiscale vor produce un minus de 1 miliard de euro, bani ce nu vor ajunge la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II).
Unii angajați nu vor mai plăti contribuții la Pilonul II de pensii
Aproximativ 700 de mii de angajați din domeniul construcțiilor și cel alimentar, dar și aproximativ 200 de angajați din sistemul IT, nu vor mai plăti contribuții la Pilonul II de pensii.
„ Este regretabil faptul că, chiar dacă la nivel declarativ toată lumea vorbește de importanța educației financiare, astfel de măsuri dau un mesaj contrar, și anume că siguranța financiară de la bătrânețe merită a fi sacrificată pentru beneficii pe termen scurt.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Astfel, angajații din IT, construcții, domeniul alimentar, unii angajați din domeniul agriculturii, dar și cei care urmează să se angajeze în acest domeniu și sunt la primul loc de muncă, vor fi scutiți de plata contribuțiilor în sistemul privat de pensii, ceea ce înseamnă că și pensiile vor fi mai mici la bătrânețe.
Sistemul de pensii private ar putea pierde în jur de 1 miliard de euro până în 2028
Un lucrător în IT cu un salariu brut de 10.000 de lei va fi scutit de plata a 475 de lei, bani ce ar fi mers la Pilonul II de pensii. Dacă angajatul nu va contribui în sistemul privat de pensii timp de cinci ani, acesta va avea în contul de pensie mai puțin cu 28.500 de lei.
Citește și: Marcel Ciolacu a vorbit despre pensiile speciale. Când se va finaliza modificarea acestora
Această hotărâre va fi adoptată de la data de 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de cinci ani și presupune că anumitor categorii de angajați le vor fi impozitate doar câștigurile, nu și contribuțiile în sistemul privat de pensii.
Citește și: Pensii 2024: Ce schimbări legislative se vor aplica?
Noile măsuri fiscale nu sunt tocmai pe placul tuturor românilor.
Guvernanții au decis majorarea TVA-ului, dar și introducerea unei taxe pentru mașini și locuințe de lux. Noile măsuri fiscale prevăd și o reducere a secretarilor de stat cu 20%.Cu toate acestea, cea mai așteptată măsură fiscală este majorarea salariului minim pe economie cu 300 de lei, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei.