Metoda este folosită și de către fermieri. În acest mod, puteți aproxima greutatea porcului pe care doriți să îl cumpărați.
Metoda de calcul necesită doi pași. Primul este măsurarea lungimii corpului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada.
Al doilea pas este măsurarea circumferinţei porcului (C), care se realizează din spatele picioarelor din faţă ale animalului.
Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.
Formula de calcul prin care afli greutatea porcului fără cântar
G= C x C X L x 69,3
unde:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul
Greutatea carcasei porcului
Pentru a afla greutatea carcasei porcului înmulţim greutatea aproximativă (G) cu 0,72
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Carcasa= G x 0,72
Model calcul:
L= 1,02 m
C= 1,27 m
G= C X C X L x 69,3= 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3= 114 kg
Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.
Carnea de porc s-a scumpit!
Românii au primit o veste proastă înainte de sărbători: carnea de porc s-a scumpit!
Scumpirea kilogramului de carne de porc este un efect al creșterii prețului la cereale și al pestei porcine africane.
„În fermele comerciale preţul a scăzut cu 28% faţă de anul trecut, pentru că acolo este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator. Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere.
"Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717
porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucişi. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun”, declara preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România, Mary Pană.Citeste si: Ciorbă de burtă, dupa rețeta tradițională a bunicii! Iata cum se prepara pas cu pas!