Una dintre cele mai folosite unelte in silvicultura este drujba. Aceasta ajuta la taierea usoara si rapida a crengilor si a trunchiurilor de copaci, insa poate fi folosita cu succes si in gospodarie pentru alte scopuri (taierea lemnului pentru proiecte de bricolaj). 

Astazi, oricine poate achizitiona o drujba din magazinele de specialitate, insa important este sa stii cum sa alegi utilajul potrivit pentru nevoile tale. Exista zeci de modele de drujbe la pret avantajos, insa nu acesta ar trebui sa fie criteriul principal pentru alegere. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cinci elemente de care sa tii cont pentru a achizitiona drujba potrivita pentru tine. 

1. Drujba pentru hobby vs. drujba profesionala

Inainte de achizitia propriu-zisa a drujbei, trebuie sa stabilesti destinatia ei. Poti utiliza un astfel de utilaj pentru un hobby care inseamna ingrijirea gradinii sau pentru a taia lemnele de foc sau o poti folosi zilnic pentru a-ti desfasura activitatea profesionala. . 

In general, drujbele pentru hobby sunt cele semi-profesionale, care au un motor mai mic si un pret destul de scazut. Totusi, trebuie sa alegi o astfel de drujba in functie de puterea motorului: unele s-ar putea sa nu fie suficient de rezistente pentru a taia trunchiuri groase de copaci de exemplu. Daca esti la nivelul incepator sau amator de folosirea a drujbei, alege una care sa fie usor de manevrat si cu ajutorul careia sa minimizezi pericolul de accidentare. 

Pentru activitatile de zi cu zi, alege o drujba profesionala, cu putere mare, excelenta pentru orice tip de activitate. Drujbele profesionale sunt mai scumpe si includ o serie de dotari suplimentare: sistem de pornire rapida, franare inteligenta, air injection si se manevreaza foarte usor. 

2. Benzina vs. electric

Drujbele pot functiona fie cu benzina, fie pe baza de electricitate (acestea din urma pot utiliza acumulatori sau pot necesita un fir de alimentare). 

Cele mai utilizate tipuri de drujba si cele care au aparut prima data sunt cele pe benzina. Sunt preferate datorita puterii lor, faptului ca asigura un radament superior si portabilitate. Pot fi alimentare foarte usor, utilizand un recipient de benzina, oriunde te-ai afla. 

Ca dezavantaje ale acestui tip de drujba putem mentiona emisiile de noxe, zgomotul mai puternic si faptul ca necesita consumabile: filtru de aer si ulei. 

Daca ne permiti o recomandare de drujba pe benzina, iti prezentam Drujba Stihl MS 170, un model compact cu o putere de 2.0 kW, ideal pentru ingrijirea arborilor. 

Drujbele electrice, indiferent daca ne referim la cele cu fir sau cu acumulator reprezinta o alternativa ecologica la cele clasice. 

Drujbele cu fir sunt ideale pentru lucrari desfasurate pe langa locuinta, unde poti avea acces rapid la o priza. Drujbele cu acumulatori sunt portabile si le poti folosi oriunde iti doresti. 

Marele avantaj al drujbelor electrice este faptul ca sunt silentioase si se pot utiliza chiar si intr-o zona unde este nevoie de liniste (intr-un cartier rezidential sau daca ai vecini care nu suporta zgomotele puternice). 

Dezavantajul evident al drujbelor electrice este bineinteles puterea mai scazuta a motoarelor. 

3. Functii pentru siguranta

Indiferent daca este vorba despre o drujba electrica sau una pe benzina, acestea sunt extrem de periculoase. De aceea, alege un model care ofera functii suplimentare menite sa ajute evitarea unor accidentari. In primul rand, alege o drujba cu un sistem de amortizare a vibratiilor, mai ales daca o vei folosi in mod constant. Studiile medicale au concluzionat ca vibratiile provocate de astfel de utilaje pot afecta atat articulatiile mainilor, dar si circulatia sangvina. In plus, daca vibratiile sunt atenuate, poti manevra drujba mai usor. Un alt sistem de siguranta este cel de franare a lantului activat prin inertie, astfel incat sa se evite orice accidentare. In plus, este important ca forta sa se distribuie in mod egal pe lama. Orice sistem de siguranta in plus este bine-venit. 

4. Puterea motorului 

Drujbele existente in acest moment pe piata au diferite motorizari, indiferent daca ne referim la cele electrice sau pe benzina. Este important sa alegi o drujba mai puternica daca o vei folosi frecvent sau chiar zilnic pentru activitati ce implica de exemplu taierea trunchiurilor de copaci. Pentru folosiri rare si taierea crengilor subtiri, vei avea nevoie de o drujba nu foarte performanta. 

5. Calitatea lantului

Lantul este foarte important pentru functionarea optima a drujbei. Un lant care nu este tocmai calitativ poate provoca daune si poate pune in pericol viata celui care manuieste drujba. De aceea, alege doar lanturi originale, din otel inoxidabil. 

Speram ca aceste sfaturi sa te ajute sa achizitionezi cea mai buna drujba in functie de necesitatile tale! 

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.