Impatimitii jocurilor pe calculator stiu ca pentru a-si pune pasiunea in practica au nevoie de un PC puternic. Sau de un laptop special conceput pentru gaming. Aceasta a doua varianta are o multime de avantaje: nu ocupa prea mult loc, nu mai are nevoie de o gramada de cabluri pentru a functiona si poate fi mutat peste tot cu usurinta, in vacante sau la o partida cu prietenii. Evident, exista laptopuri de gaming mai performante si altele mai slabe. De aceea, cand vrei sa-ti achizitionezi unul, iata la ce trebuie sa te uiti cu atentie.
Dimensiunea si calitatea display-ului
Evident, cu cat ecranul este mai mare, cu atat experienta de gaming va fi si ea mai puternica si mai completa. Ideala este o diagonala de 17 inchi, dar te poti juca linistit si pe ecrane mai mici, de 14-15 inchi. In ceea ce priveste rezolutia display-ului, n-ar trebui sa fie sub 1600x900 pixeli. Insa, cum jocurile noi au ajuns la performante vizuale impresionante, e pacat sa nu cumperi un laptop cu ecran FULL HD sau chiar 4K. Observa si luminozitatea display-ului, fii atent la cum reproduce culorile si la unghiul de vizualizare, care trebuie sa fie cat mai mare pentru a vedea bine imaginea din orice pozitie. Desigur, daca ecranul ti se pare prea mic, poti folosi un monitor mai mare. Pentru a-l conecta, asigura-te ca sistemul pe care-l cumperi are iesire HDMI sau Thunderbolt.
Placa video de generatie noua
Un alt factor important pentru functionarea optima a sistemului tau de gaming este placa video. Recomandam sa cumperi un laptop cu placa video dedicata, pentru ca acelea integrate sunt majoritatea foarte slabe ca performante si nerecomandate pentru jocuri. Ar fi bine, in functie de bugetul pe care il ai, sa achizitionezi un sistem cu placa video nVIDIA GTX 1660Ti sau Quadro RTX 5000 Max sau, daca esti fan AMD, Radeon Pro 5500M sau RX 580.
Memoria RAM
In general nu trebuie sa iei un laptop de gaming daca are mai putin de 8GB de RAM. Chiar si asa, pentru cerintele jocurilor actuale, care evolueaza continuu, este recomandat sa ai 16 GB sau mai mult. Daca nu dispui acum de bani pentru investitia in memorie, alege un model pe care ulterior sa-l poti upgrada. Astfel, laptopul tau va putea fi folosit o perioada mai lunga de timp, fara sa fie nevoie sa-l schimbi cu un model mai nou si mai performant.
Unitatea de stocare a datelor
Desigur, un HDD model nou, cu 7200RPM si memorie cache mare se misca decent chiar si pe un sistem de gaming. Insa cel mai bine ar fi sa pornesti de la inceput cu un SSD. Nu trebuie sa fie neaparat mare, 256 de GB sunt suficienti, dar prezenta lui asigura viteze de incarcare a sistemului de operare si a jocurilor mult superioare oricarui alt tip de suport de stocare. Eventual, in completarea SSD-ului, poti instala pe laptop si un hard disk clasic pe care sa tii restul fisierelor. Sau poti folosi un hard disk extern pe USB 3.0 sau USB-C, in functie de ce conectori are laptopul tau.
Procesorul
Nu in ultimul rand, unul dintre cele mai importante elemente cand vorbim despre puterea laptopului este procesorul. Pentru un sistem de top, ideal ar fi unul de cel putin un i7 de la Intel sau Ryzen7 de la AMD. Strict pentru partea de gaming, intre cele doua marci de procesoare nu e o diferenta atat de mare ca performanta. Dar alege generatiile noi, care sunt mai bine optimizate, atat la consum dar, mai ales ca regim termic, racirea fiind un capitol extrem de important la laptopurile de gaming, care functioneaza timp indelungat, la putere maxima. Tine cont ca, pentru ca procesorul sa se miste in voie, placa video, RAM-ul si SSD-ul trebuie si ele sa fie foarte rapide.
Brandurile importante de laptopuri au scos in ultimii ani sisteme dedicate pentru jocuri, cu performante si caracteristici optimizate pentru aceasta preocupare. Astfel, ca produse de top avem HP OMEN 17-W033DX, Predator Triton 500 de la ACER sau DELL Alienware 17R4. Iar daca vrei un laptop ASUS la pret avantajos, poti alege un ROG GL552VX, din seria Republic of Gamers.
Evident, cand vine vorba de gaming, preturile sunt sensibil mai mari decat pentru laptopurile normale, folosite doar pentru browsing, filme sau office. Iar cand te decizi ca vrei sa investesti in asa ceva, ia in considerare faptul ca jocurile pe computer nu sunt o pasiune foarte accesibila, daca vrei cele mai noi si mai performante sisteme. Pentru un player incepator sau fara prea mari pretentii, un buget de 4-5000 de lei ar trebui sa fie suficient. Insa, daca vrei ce e mai bun, pregateste-te sa scoti din buzunar chiar si 20-30 de mii de lei.