Cum alegi cel mai bun vin pentru o masă festivă

Author: Oana Iosif

Mesele festive sunt evenimente speciale, a căror organizare necesită o atenție sporită la orice detaliu. Meniul este unul din detaliile esențiale, iar la acest capitol sunt incluse și băuturile, pentru că ar fi o greșeală impardonabilă să îți lași invitații „pe uscat”.

Vinul este companionul tradițional al felurilor de mâncare servite la masă, așa că am decis să îi acordăm și noi atenția cuvenită. La o masă festivă nu poți să servești orice fel de vin, pentru că acesta trebuie să se ridice la nivelul evenimentului.

Dacă ai impresia că pășești pe teren nesigur, ți-am pregătit un mic ghid pentru alegerea celui mai bun vin, care trebuie servit la o masă festivă.

Ține cont de felurile de mâncare

Trebuie să știi din start că nu te poți baza pe un singur vin, chiar dacă acesta este de cea mai bună calitate. Vinul este pus în valoare și de felurile de mâncare alături de care este servit. Astfel, un soi care se potrivește de minune cu un anumit fel, poate fi o alegere total neinspirată alături de alt tip de mâncare.

Regula de bază este ca alături felurile de mâncare cu carne albă se fie servit vin alb, iar pentru cele cu carne roșie – vin roșu. De asemenea, cu cât mâncarea este mai ușoară, vinul trebuie să fie mai slab, în timp ce alături de mâncărurile grele, cu sosuri grase, se servește un vin solid, taninos.

Așadar pentru felurile cu pește, carne de pui sau fructe de mare ai nevoie de vin alb, în timp ce pentru mâncarea cu carne de porc, vită, oaie sau vânat, trebuie vin roșu.

Ia în considerare zona de origine

O altă regulă de servire a vinului impune ca acesta să fie originar din aceeași regiune din care provine felul de mâncare alături de care este servit. De exemplu nu este potrivit să servești brânzeturi franțuzești alături de un vin portughez sau din alte soiuri care nu au legătură cu podgoriile din Franța. De asemenea, alături de paste sunt recomandate vinurile italiene, iar dacă meniul include preparate tradiționale românești, pe masă trebuie să fie vinuri autohtone.

Descoperă gama variata de vinuri românești de pe Nitelashop.ro, și cu siguranță vei găsi aici cele mai potrivite soiuri pentru orice fel de mâncare tradițional.

Orientează-te către vinurile premiate

O masă festivă nu e o cină în familie sau un prânz cu prietenii, având rolul de a marca un eveniment important. Termenul „festiv” impune anumite standarde, care exclud vinurile simple, cărora li se mai spune și „de cursă lungă”. Nu înseamnă că vinurile obișnuite sunt de calitate slabă, însă pentru un astfel de eveniment trebuie să alegi ceea ce este mai bun

De aceea, este recomandată să te orientezi către vinurile premiate, pentru că acestea conferă o garanție a calității. E drept că prețurile sunt ceva mai mari față de vinurile obișnuite, însă o masă festivă nu este momentul potrivit să te gândești la economii.

Nu uita de șampanie

Orice eveniment festiv trebuie marcat și cu o cupă de șampanie, așa că trebuie să ai grijă ca aceasta să nu lipsească din lista de cumpărături. Nu ai nevoie de o cantitate foarte mate, pentru că șampania este servită doar la un anumit moment al serii, însă trebuie să ai grijă ca aceasta să fie suficientă pentru toți invitații.

Poți alege o șampanie autentică franțuzească, însă și un vin spumant de bună calitate este potrivit, dacă este servit în condiții optime. Pentru aceasta, sticlele trebuie puse la frigider cu o oră înainte de momentul servirii, întrucât astfel băutura ajunge la o temperatură optimă, ce le pune cel mai bine în valoare gustul și aroma.

Nu ne mai rămâne decât să îți urăm spor la cumpărături și distracție plăcută pentru că suntem siguri că vei organiza cel mai reușit eveniment, iar invitații vor fi foarte mulțumiți.

 

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.