Cum alegi corect de la piață fasolea. Asta fac toți bucătarii care merg să cumpere fasole

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 08:40

Cum alegeți fasolea, în funcție de ceea ce vreți să gătiți

Sursa: unsplash.com

Fasolea trebuie aleasă corect, atunci când o cumpărăm de la piață, în funcție de ceea ce vrem să gătim din ea. Iată cum procedează bucătarii, ca să nu aibă probleme cu boabele de fasole.

Fasolea este unul dintre alimentele preferate ale românilor. Chiar dacă se gătește puțin mai greu, nu trebuie să o excludeți din alimentație, pentru că are o valoare nutritivă ridicată. Fiți însă atenți atunci când o cumpărați, ca să aveți surprize neplăcute. 

Cum alegeți fasolea, în funcție de ceea ce vreți să gătiți

Oamenii cultivă fasole de mii de ani, iar aceasta se găsește în diferite forme și culori.

Și în bucătăria românească, fasolea ocupă un loc de cinste, pentru că se poate prepara în foarte multe feluri. 

Chiar și diabeticii pot consuma fără probleme fasole, doar că trebuie să o aleagă pe cea roșie, pentru că aceasta are un indice glicemic scăzut. 

Dacă vreți să preparați o mâncare cu această legumă, aveți grijă atunci când o cumpărați. Ideal ar fi să o luați din piață, de la țărani, pentru că puteți să aflați ce vechime are. 

Se știe că, cu cât este mai veche, cu atât fierbe mai greu. O altă problemă pe care o puteți întâmpina, dacă luați fasola la pungă, din supermarket, este aceea că boabele pot fi din ani diferiți. 

Dacă se întâmplă asta, veți observa că unele boabe vor fi fierte, iar altele vor rămâne tari. Fasolea trebuie aleasă și în funcție de ceea ce vreți să gătiți din ea, pentru că nu toate soiurile se potrivesc oricărui fel de mâncare. 

Bucătarii au dezvăluit că, dacă, de exemplu, vreți să faceți ciorbă, trebuie să cumpărați fasole cu bobul mic. Aceasta își va păstra forma la fiert și va arăta perfect în farfurie. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În schimb, dacă vreți să faceți iahnie de fasole, alegeți bobul mare, pentru că este mai făinos și este ideal pentru fasole bătută sau chiar și pentru piureurile de fasole. 

În cazul în care vreți să o folosiți în salate, alegeți întotdeauna fasolea pestriță. 

Tipuri de fasole

Ca să vă fie mai ușor, haideți să vedem care sunt cele mai comune tipuri de fasole și cum se diferențiază între ele. 

Fasolea albă

Aceasta se caracterizează printr-o coajă subțire și este unul dintre soiurile care fierb cel mai repede. Dacă are bobul mare o folosiți la iahnie, dacă are bobul mic, e bună pentru ciorbă. 

Fasolea pestriță

Are o coajă mai groasă și de aceea fierbe mult mai greu, față de fasolea albă. Este perfectă pentru salate. 

Fasolea roșie

Fasolea roșie are boabe mari și este ideală pentru salate sau pentru diferite mâncăruri picante, din bucătăria mexicană, de exemplu. 

Fasolea neagră

Are foarte mult magneziu și este extrem de benefică pentru organism. O puteți combina în salate, cu porumb sau cu orez. De asemenea, fasolea neagră poate fi servită cu usturoi. 

Indiferent de tipul de fasole pe care îl alegeți, trebuie să știți câteva trucuri, ca să reușiți să o fierbeți perfect. Astfel, boabele uscate trebuie lăsate la înmuiat în apă cu sare. Ideal este să stea peste noapte. În acest fel, va fierbe mult mai ușor. 

Puneți fasolea în apă clocotită, pentru cel puțin 10 minute, ca să nu vă creeze probleme la stomac. Această legumă se fierbe în cel puțin două ape. De fiecare dată, fasolea trebuie clătită, înainte de o pune din nou la fiert. 

Dacă știți că aveți probleme cu stomacul, de fiecare dată când mâncați fasole, adăugați bicarbonat de sodiu sau un cartof în apa în care o fierbeți. 

Fasolea se fierbe cel mai repede, într-o oală sub presiune.