Cum alegi corect peștele de la piață. Aceste metode nu dau greș niciodată

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 28 iul 2022, 05:25

La ce trebuie să vă uitați, când cumpărați pește

Sursa: unsplash.com

Peștele de la piață trebuie ales cu foarte mare atenție. Noi vă dezvăluim câteva metode, care nu au cum să dea greș.

Dacă vreți să gătiți pește proaspăt, fiți foarte atenți atunci când îl cumpărați! Există anumite trucuri, ca să vă dați seama dacă peștele este stricat. 

La ce trebuie să vă uitați, când cumpărați pește

V-ați hotărât să gătiți pește proaspăt pentru cei dragi, dar nu știți cum să-l alegeți de la piață? Noi vă învățăm la ce trebuie să fiți atenți, ca să nu vă păcăliți. 

În primul rând, uitați-vă dacă peștele încă mișcă. Este cel mai bun indiciu că acesta este proaspăt. 

După aceea, verificați foarte bine solzii de pe burtă. Dacă observați că aceștia se dezlipesc repede, înseamnă că peștele este vechi

De asemenea, puteți să luați peștele în mână și să-l mirosiți. Dacă are un miros marin, ușor dulceag, este tocmai bun.

În cazul în care vi se pare că miroase urât, nu-l cumpărați. 

Fiți atenți și la modul în care este depozitat peștele. Acesta trebuie să aibă cât mai multă gheață în jurul lui și în niciun caz să nu stea în razele directe ale soarelui. 

Dacă peștele pe care îl cumpărați este întreg, uitați-vă la ochi și la branhii. Ochii unui pește proaspăt sunt strălucitori, nu gri, nu tulburi. 

De asemenea, branhiile trebuie să aibă o culoare plăcută, luminoasă. Dacă observați anumite pete pe branhii, peștele este vechi. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum curățați peștele proaspăt

După ce ați cumpărat peștele, ideal este să-l curățați și să-l gătiți imediat. Dacă nu aveți cum să faceți asta, îl lăsați în frigider sau în congelator. 

Aveți însă grijă că dacă îl depozitați în frigider, nu rezistă mai mult de două zile. 

Atunci când vă apucați să curățați un pește proaspăt, înarmați-vă cu puțină rabdare.

Cu ajutorul unui cuțit, începeți să îndepărtați solzii, de la coadă spre cap, adică în sensul invers de creștere. 

Faceți asta în chiuvetă, sub un jet de apă rece, ca să vă fie mai ușor. Apoi tăiați peștele de la branhii spre coadă. Va trebui să-i scoateți intestinele, fie cu mâna, dacă nu vă este scârbă, fie cu o lingură. 

Capul peștelui se taie chiar deasupra branhiilor.

De asemenea, trebuie să îndepărtați și înotătoarea dorsală. După aceea, clătiți foarte bine peștele cu apă rece, atât pe interior, cât și pe exterior. 

Ca să gătiți cel mai bun pește, țineți cont și de condimentele care se potrivesc acestui tip de carne. Astfel, folosiți sare, piper, rozmarin sau salvie. Puteți pune și ardei iute, dacă vă place gustul. 

Dacă îl gătiți la cuptor, nu mai puneți apă, pentru că peștele conține o cantitate suficientă de apă. Puteți adăuga însă lângă el diferite legume, cum ar fi roșii, morcovi, dovlecei sau ardei gras. 

În cazul în care îl gătiți la grătar, stropiți-l cu suc de lămâie, ca să nu se rupă, atunci când îl dezlipiți. 

Atunci când este gătit, veți observa că peștele își va schimba culoarea. Ca să fiți mai sigur, încercați să băgați o furculiță în el. În cazul în care carnea se dezlipește ușor de pe oase, peștele este gata. 

 

Taguri: