Cum alegi incaltamintea de iarna potrivita pentru copii mici

Author: B.M.
Actualizat: 24 nov 2020, 08:20

Copii cresc in ritm alert in primii trei ani din viata. Cea mai vizibila crestere este a picioarelor, de la nastere pana la aceasta varsta laba piciorului dublandu-se in lungime.

Tot in primii ani cei mici invata sa faca primii pasi, sa mearga si sa descopere lumea de aceea alegerea incaltarilor potrivite este o sarcina importanta. Daca in timpul verii atentia trebuie sa se orienteze catre ergonomie, calitate si confort, altfel stau lucrurile in sezonul rece. Incaltamintea de iarna trebuie sa fie in primul rand ergonomica si sa asigure confortul termic necesar, insa sunt si alte aspecte ce trebuie luate in seama. In randurile urmatoare vom descoperi cum trebuie alese cizmele, ghetele si pantofii de iarna destinate copiilor mici. 

Copii isi dezvolta mersul pana la 4-6 ani, in aceasta perioada au nevoie de incaltaminte de iarna potrivita!

Medicii specializati in ortopedie pediatrica atrag atentia ca pana la varsta de 4-6 ani copii isi formeaza mersul. Cel mai confortabil acestia se simt desculti, fara pantofi, sandale, papuci, ghete si alte incaltaminte. In sezonul de iarna acest lucru nu se poate indeplini, cel putin nu afara, pentru ca temperaturile sunt scazute. Picioarele trebuie protejate de frig, de aceea incaltamintea trebuie sa fie calduroasa si sa ofere celor mici posibilitatea de a se misca in voie. O pereche de ghete prea mica poate afecta starea de confort a copilului, insa ce este mai grav este ca poate influenta negativ dezvolta oaselor piciorului. Deformarile suferite din pricina incaltarilor de iarna nepotrivite pot fi permanente. 

Parintii sunt sfatuiti sa aleaga incaltamintea cu numarul potrivit! 

Cizmele prea mari, alese in ideea ca “ii creste piciorul repede” pot deforma mersul si afecteaza in mod negativ starea copilului. Cel mic devine irascibil, deranjat si poate refuza cu desavarsire sa mai mearga sau sa poarte incaltamintea. Modelele prea mici creaza disconfort, durere si stare de spirit alterata. Cel mic poate refuza sa iasa afara, asociind starea de durere cu plimbarile zilnice, insa ce este mai grav ca poate suferi deteriorari iremediabile ale oaselor si cartilajelor. 

Incaltamintea copilului mic trebuie sa fie flexibila, moale si usoara

Pana la 16 luni cei mici descopera lumea in felul lor, unii taras, altii pe coate si cei mai grabiti in picioare. Ca bebelusii si copii mici sa poata capata incredere si siguranta in miscari, incaltamintea de iarna trebuie sa fie in primul rand usoara! Cu cat aceasta este mai usoara cu atat este mai rapid acceptata de cei mici. La varsta de 2-3 ani acestia manifesta clar preferintele pentru incaltaminte si in cazul in care modelele oferite produc disconfort, cei mici refuza sa le poarte. 

Un alt criteriu de care trebuie sa se tina seama la alegerea modelului este materialul! Se recomanda materialele moi, flexibile care asigura lejeritatea in miscare, care permit celor mici sa descopere mediul inconjurator in cele mai bune conditii. 

Cizmele si ghetele potrivite pentru copii trebuie sa fie realizate din materiale naturale

Materialele naturale lasa pielea sa respire, fapt ce contribuie la mentinerea sanatatii piciorului. O incaltaminte realizata din piele nu permite inmultirea bacteriilor, a ciupercilor si a altor microorganisme care pot produce neplaceri celor mici. Cizmele si ghetele de iarna trebuie totusi sa fie captusite, pentru a asigura confort termic ridicat chiar si cand temperaturile sunt negative. Lana si bumbacul sunt cele mai potrivite fibre ce pot captusi incaltamintea de iarna a prichindeilor, astfel cu modele potrivite cei mici se pot bucura de timp de calitate petrecut in parc, la locul de joaca si in zilele mai reci si mai umede de iarna.

Pielea utilizata trebuie sa fie una moale si sa permita celor mici sa faca miscarile in mod natural. Un material rigid nu face decat sa creeze disconfort, astfel se intampla si in cazul fibrelor sintetice, ce pot produce supraincalzirea extremitatilor, transpiratie excesiva si contribuie la inmultirea bacteriilor si a fungilor patogeni. 

Platfusul este o psihoza, alegerea modelelor cu suport sporesc insa confortul!

Platfusul continua sa fie o problema supraestimata in Romania de multi dintre parinti. Cercetarile recente au demonstrat ca platfusul nu este o problema care sa influenteze calitatea vietii si performantele sportive ale copiilor si adultilor. Medicii reamintesc parintilor ca pana la varsta de 4 ani toti copii au piciorul plat, insa acest lucru nu inseamna cei mici sufera de conditia medicala cunoscuta de multi sub numele de platfus. Specialistii atrag atentia prin studii si dezbateri ca sunt multe alte afectiuni ortopedice care trebuie sa solicite interventia iminenta a medicului, dar si asupra aspectului ca suprasolicitarea picioarelor cu incaltaminte speciala care contribuie la formarea scobiturii poate afecta starea de sanatate a picioarelor.

Tendintele curente in materie de achizitie de ghete si cizme pentru copii arata ca multi dintre parinti cumpara modele cat mai simple,  cat mai putin sofisticate, acestea fiind acceptate mai rapid de cei mici. Incaltamintea cu suport continua sa fie in topul preferintelor, iar motivul este lesne de inteles - ofera stare de confort ridicata. 

Incaltamintea de iarna pentru copii nu trebuie sa fie neaparat scumpa! Pretul nu reflecta intotdeauna calitatea!

Pretul incaltamintei este un alt aspect dezbatut de multi dintre parintii celor mici. Multi sunt de parere ca modelele care costa mai mult sunt mai bune si influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea celor mici. Alte tabere sunt de parere ca prin achizitionarea cizmelor si a ghetelor scumpe se plateste un brand, si nimic mai mult. Specialistii sustin ca incaltamintea copiilor mici trebuie sa fie cat mai simpla, cat mai usor de incaltat si de purtat. Acestia atrag atentia ca sunt numeroase modele imbogatite cu fel de fel de accesorii si functii speciale, care vin cu costuri suplimentare ce pot afecta negativ sanatatea picioarelor si dezvoltarea motorie a celor mici. Astfel se intelege ca nu intotdeauna cizmele si ghetele scumpe sunt si cele mai bune!

In concluzie alegerea incaltamintei de iarna pentru copiii mici de pana la trei ani este o sarcina importanta. Pentru a avea siguranta ca se achizitioneaza perechea perfecta este indicat ca cei mici sa participe activ la proces. Ei trebuie lasati sa probeze si sa se bucure de experienta. In cazul achizitionarii de incaltaminte online, parintii sunt sfatuiti sa solicite toate detaliile legate dimensiune, materiale si de ce nu de politica de retur! 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.