Cum alegi izolarea acoperişului de tip terasă?

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 20 iun 2018, 16:27

Acoperişul de tip terasă este o structură complexă cu scop izolator pentru transferul căldurii şi de protecţie împotriva influenţei factorilor externi. Această zonă superioară a imobilului se poate transforma într-un spaţiu de relaxare sau pentru depozitare, ambele variante fiind considerate un câştig pentru dumneavoastră şi locatarii clădirii.

Pentru a fi eficient şi practic în acelaşi timp, este necesară izolarea corectă a acoperişului plat cu materiale termoizolante de calitate superioară adaptate fucţionalităţii acestuia. Astfel, clădirea va fi protejată împotriva infiltrării apei rezultate din precipitaţii, a umezelii provenite din interiorul structurii şi îi va fi asigurat transferul termic optim pentru un grad maxim de confort.

Atunci când porniţi proiectul de izolare a acoperişului plat, pentru stabilirea grosimii optime şi a metodei de aplicare a izolaţiei termice este necesar să ţineţi cont în primul rând de calculul pierderilor de căldură. Din calcul reiese şi gradul de condens al vaporilor de apă, conform căruia, ulterior, veţi putea determina tipul foliei cu rol de barieră contra vaporilor de apă.

În izolarea acoperişurilor de tip terasă este recomandată aplicarea materialelor dure. Ţinând cont de utillitatea acoperişului plat, specialiştii Knauf Insulation vă recomandă plăcile de acoperiş rigide din vată minerală bazaltică. Aceste produse sunt extrem de rezistente la foc şi îşi păstrează forma la sarcini ridicate. Materia primă din care este confecţionată vata minerală bazaltică este piatra. Produsul din vată minerală bazaltică este fabricat sub formă de plăci care, fiind mai dure, prezintă avantajul unei rezistenţe îndelungate cu proprietăţi mecanice excelente.

Produsele din vată minerală bazaltică Knauf Insulation oferă o siguranţă sporită imobilului la incendiu. În plus, clădirea dumneavoastră este protejată de variaţiile de căldură sau frig din mediul extern datorită termoizolaţiei acoperişului care îi asigură o temperatură constantă în interior. Zgomotul din afara imobilului este semnificativ redus obţinându-se astfel o izolare acustică mare ce oferă un nivel ridicat de linişte în locuinţă.

Printre cele mai importante caracteristici ale vatei minerale bazaltice se numără:

  • punctul de topire de peste 1000° C

  • izolarea acustică - capacitate de absorbţie fonică

  • izolaţia termică ridicată - conductivitate termică 0,035 - 0,040 W/mK rezistenţă la compresiune ridicată

  • stabilitatea dimensională

  • rezistenţa la microorganisme

  • fibrele hidrofobizate

  • structura fibroasă ce permite difuzia vaporilor

  • sustenabilitatea şi eficienţa energetică


Fiecare produs din vată minerală bazaltică are o caracteristică diferită, unică, care se recomandă unei anumite utilizări. De aceea, este important să se folosească produsul corespunzător tipului de trafic al acoperişului tip terasă: cu trafic, fără trafic sau trafic ocazional.

Pentru structura de acoperiş fără trafic şi structura de acoperiş cu trafic ocazional, soluţia Knauf Insulation pentru izolarea este compusă din utilizarea a două tipuri de plăci din vată minerlă bazaltică: SMARTroof Base şi SMARTroof Norm. Avantajul este aplicarea simplă şi rapidă, precum şi rezistenţa excelentă la foc, permeabilitatea la vapori, stabilitatea dimensională şi izolarea acustică.

În ceea ce priveşte structura de acoperiş cu trafic, se recomandă utilizarea a două tipuri de plăci din vată minerală bazaltică: SMARTroof TOP şi DDP X.

Alegerea unui acoperiş de tip terasă pentru locuinţa dumneavoastră proiectat corect şi izolat corespunzător se va reflecta în durata de viaţă a clădirii în care locuiţi. În plus, pierderea de căldură este vizibil redusă ceea ce semnifică un buget mai mic de întreţinere. Un astfel de proiect trebuie realizat de către specialişti cu experienţă care vor ţine cont de condiţiile concrete ale clădirii dumneavoastră.

 

Taguri:

Indexarea pensiilor în 2025. Când și cum se vor aplica majorările. Calcul complet

După ce pensiile românilor au rămas înghețate la începutul anului, Guvernul ar putea decide o indexare cu o rată mai mică de 12%, începând din luna septembrie. Acest scenariu ar putea aduce mai mulți bani pentru diverse categorii de seniori, în funcție de resursele bugetare disponibile.