În prezent, majoritatea lucrează de acasă și își desfășoară majoritatea activităților prin intermediul calculatorului sau al laptopului. Deoarece, alături de performanță, ai nevoie și de mobilitate în programul tău, este indicat să optezi pentru un notebook din noile generații care să te ajute la realizarea tuturor sarcinilor de muncă, de hobby sau de timp liber pe care ți le dorești.
Dacă vrei să știi cum poți alege laptopul potrivit în funcție de nevoile tale, atunci consultă cele 5 ponturi utile și pregătește-te de o experiență digitală performantă, nouă și rapidă!
Alegerea brandului în funcție de activități
Mulți consideră că brandul nu este o caracteristică importantă atunci când îți alegi laptopul, dar brandul este cel care determină performanța, durabilitatea și calitatea device-ului. Există numeroase branduri potrivite pentru mai multe activități. De exemplu, poți găsi laptopuri ASUS la prețuri bune pentru sarcinile de la locul de muncă, dar și pentru jocurile video ce necesită tehnologie nouă.
Chiar dacă unele modele de laptop au componente asemănătoare deoarece sunt achiziționate de la același producător, ceea ce diferențiază brandurile este modul de asamblare, dar și sistemul de ventilație și răcire. Alături de ASUS, poți alege notebooks de la HP, Apple, Samsung, Acer, Dell, etc., descoperind astfel fiecare caracteristică a acestora.
Consultă specificațiile tehnice
Un laptop cu specificații outdated cu siguranță nu va putea face față programelor și nevoilor tale. Astfel, este foarte important să înțelegi piața tehnică a sistemelor laptop și să aflii care sunt cele mai noi componente. Pentru un început ușor, iată câteva informații esențiale și produse de care ai nevoie.
-
Procesoarele. Cele mai îndrăgite procesoare sunt cele fabricate de Intel și AMD. Pentru Intel alege noile modele, precum i5 - i9, iar pentru AMD optează pentru seria Ryzen.
-
Plăcile video. Placa video trebuie să fie plus performantă deoarece ea va susține celelalte componente, programe și aplicații. Alege dintre noile tehnologii Nvidia, Intel sau AMD.
-
Memoria RAM. Un minim recomandat este 8 GB RAM, iar pentru un laptop de durată, investește în 16 GB sau chiar 32 GB RAM. Drept producători, poți alege dintre Kingston, Kingmax, Samsung, Sycron.
-
Hard disk-ul. Cu cât mai mult spațiu, cu atât vei putea folosi laptopul mai ușor. Poți alege pentru hard disk HDD sau SSD de la Western Digital, Hitachi, Seagate.
Ecranul. Rezoluția și diagonala sunt importante dacă vrei să te bucuri de o imagine cât mai bună. Optează pentru ecrane Full HD sau Ultra HD cu efect anti-glare și unghi de vizibilitate mare.
Autonomia bateriei
Poate printre cele mai importante caracteristici pentru persoanele care călătoresc mult. Chiar dacă vrei să pleci într-o excursie de câteva zile sau vrei să-ți muți biroul la o cafenea, vei avea nevoie o autonomie mare. Ține minte, bateriile sunt produse consumabile, astfel încât aceasta nu va mai fi la fel de rezistentă după câțiva ani de folosire, ceea ce înseamnă că trebuie să o înlocuiești sau că vei avea nevoie de o sursă constantă de curent.
Ai grijă la material
Unele laptopuri au o carcasă mult mai rezistentă spre deosebire de altele. Cele la prețuri reduse au adesea componente mai puțin rezistente spre deosebire de dispozitivele medium și high-end. Un material bun nu trebuie să se zgârie la cel mai mic impact și trebuie să aibă o rezistentă crescută șa transport. Principalele materiale sunt plasticul și aluminiul.
Alocă un buget
Prețul unui laptop poate varia foarte mult de la un model la altul, în funcție de specificații, brand, anul fabricației, design. Indiferent de produsul pe care ți-l propui să-l cumperi, va trebui să stabilești un buget. Nu-l alege pe cel mai scump, ci încearcă să faci o comparație între performanța dispozitivului și prețul său.
În funcție de domeniul tău de activitate, dar și de celelalte programe și aplicații pe care le vei folosi pe laptop, este important să alegi notebook-ul potrivit. Chiar dacă lucrezi în Microsoft Office și browser, sau folosești programe de editare video, sunet și poze, sau petreci mult timp în sesiuni de gaming, optează pentru un dispozitiv care să fie pe măsura așteptărilor tale.