Cum ameliorezi tusea folosind remedii din natură

Autor: Oana Picerea

Siropurile din plante cu eficacitate dovedită împotriva tusei te pot ajuta să scapi mai repede de efectele neplăcute ale acestei afecțiuni

 

Sursa: shutterstock

Natura este un aliat de încredere în cazul multor afecțiuni, precum tusea. Tratamentele naturiste au o gamă largă de beneficii în cazul acestei probleme medicale, deoarece ameliorează simptomatologia și îți redau starea de bine, indiferent dacă este vorba despre tuse seacă sau productivă. În acest articol îți vom prezenta câteva remedii utile pentru tuse, dar dacă vrei să citești mai mult despre acest subiect, ai la dispoziție și acest ghid.

Pătlagina

Această plantă perenă, aparent comună, este un izvor de sănătate datorită multiplelor beneficii pentru organism. Are proprietăți antiinflamatorii și calmante, dar și antiiritante. Printre altele, conține alantoină, vitamina C, A, K, fier, potasiu și calciu. Adăugată în compoziția siropurilor, devine un adjuvant util în tratarea tusei. Favorizează expectorația și reduce inflamația de la nivelul gâtului, precum și acea senzație neplăcută de iritație.

Mierea

Mierea este un produs apicol foarte eficient în cazul tusei. Acest remediu natural are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, iar consistența sa vâscoasă funcționează ca un sirop. Mierea ajută la calmarea gâtului, iar prin acțiunea antimicrobiană poate contribui la ameliorarea infecțiilor respiratorii responsabile pentru tuse. Conform Verywellhealth, o lingură de miere luată seara înainte de culcare este eficientă chiar și în cazul copiilor, fiind la fel de utilă ca unele medicamente.

Lumânărica

 

Lumânărica este o plantă medicinală cu acțiune puternică asupra tusei, deoarece ajută la fluidizarea și eliminarea mucusului în cazul formei productive. De asemenea, și această plantă are proprietăți antiinflamatoare, iar în combinație cu alte remedii naturale (precum pătlagina), contribuie la reducerea efectelor neplăcute ale tusei.

Roinița 

I se mai spune și lămâiță datorită gustului similar și conține inclusiv vitamina C, care este esențială pentru sistemul imunitar și nu numai. Este foarte apreciată și în gastronomie, deoarece este un condiment care dă multă savoare mâncării. Cu toate acestea, în cazul tusei, cel mai indicat este să optezi pentru un sirop cu extracte din această plantă, deoarece va avea și un rol emolient.

Lămâia

 

Lămâia nu putea să lipsească din această listă de remedii naturiste, deoarece este o sursă importantă de vitamina C și are un gust revigorant, care oferă o senzație plăcută atunci când te confrunți cu tusea. Bineînțeles, întrucât este acidă, nu trebuie să o consumi ca atare, deoarece va accentua senzația de iritație. Fie că optezi pentru un ceai cald cu miere și lămâie sau pentru un sirop îmbogățit cu sucul acestui fruct citric, vei constata că gustul de lămâie are un rol benefic în cazul tusei.

 

În concluzie, remediile naturiste precum pătlagina, mierea, lumânărica, roinița și lămâia pot fi aliați de încredere în ameliorarea simptomelor tusei. Cu toate acestea, este esențial să abordezi tratamentul tusei cu responsabilitate și să consulți medicul dacă simptomele persistă sau se agravează. Combinația dintre abordarea medicală și remediile naturale poate asigura o gestionare eficientă a tusei și îmbunătățirea stării de sănătate în ansamblu.