Cum amenajezi o baie eco-friendly?

Autor: Oana Picerea

Trendul locuintelor eco-friendly este in plina expansiune, iar multi dintre beneficiari opteaza astazi pentru amenajari care sa respecte, cat mai mult, principiile grijii fata de natura. Tendinta este cu atat mai speciala cu cat amenajările eco-friendly aduc si un plus de confort, fiindca materialele folosite sunt, in cea mai mare parte, naturale. Ce produse ai putea folosi in acest sens? Afla din articolul de mai jos:

Piatra naturala

Pentru ca este un mediu in care umiditatea este foarte ridicata, posibilitătile de  amenajare sunt destul de reduse. Piatra naturala este, probabil, cea mai bună varianta la care poti apela, deoarece adaptabilitatea sa iese in evidenta, facand orice alt material sa para ieftin si fara o utilitate reala. Iata cum poti folosi piatra naturala pentru a amenaja o baie de vis, care sa poata fi incadrata in categoria eco-friendly.

Inlocuiește cabina de dus din plastic

Desi la momentul lansarii lor cabinele de dus au facut senzatie, in scurt timp dezavantajele unora au inceput sa iasa la iveala. De aceea, poate ca nu ar fi rau sa inlocuiesti cabinele de tip capsula cu niste cadite dus din piatra naturala. Varianta va crea senzatia unei amenajari speciale a interiorului baii, dar se va dovedi prietenoasa cu mediul. Dincolo de acest fapt, caditele de dus din piatra naturala vor avea, in mod cert, o durata mai mare de viata decat cabinele capsula, deoarece vorbim despre un material natural, cu duritate peste medie, incomparabil cu plasticul.

Caditele de dus din piatra naturala sunt estetice si usor de intretinut, sunt compatibile cu rigolele de scurgere moderne si, in plus, producerea lor nu afecteaza, negativ, mediul inconjurator. 

Foloseste un blat din piatra naturala

Baia ta va castiga spatiu daca renunti la cada clasica sau la cabinele de dus. Practic, vei putea amenaja intr-un mod total diferit baia, si-ti vei putea permite chiar sa instalezi un blat din piatra naturala. Fie ca alegi un blat din marmura, din granit sau din travertin, efectul va fi la fel de frumos datorita variatiilor de culoare si nuanta, iar baia ta va respecta, astfel, principiul stabilit eco-friendly.

Blaturile din piatra naturala pot fi debitate la dimensiunile dorite si pot suporta mai multe lavoare sau chiuvete, fara a le fi afectata integritatea. Ele nu se vor deteriora in timp, ci isi vor păstra stralucirea, daca sunt ingrijite in mod corect.

Monteaza o pardoseala din piatra naturala

In mod cert, zilele de glorie ale gresiei si ale faiantei au apus sau sunt pe cale sa apuna, deoarece piatra naturala oferă avantaje mult mai mari. Costul placarilor cu piatra naturală pare putin mai mare, comparativ cu pretul placarilor cu gresie si faianta, insa, la nivel de rezistenta, frumusete si mentenanta, nimic nu tine piept materialelor naturale. Pardoselile din piatră naturala sunt usor de curatat si se potrivesc perfect in peisajul arhitectural al baii, mai ales daca sunt alese in aceleasi tonuri de culoare precum lavoarele si cadita de dus.

Foloseste bambus si lemn 

Daca, pana nu demult, utilarea bailor avea in vedere folosirea a tot felul de produse din materiale diferite, specialistii in amenajări interioare atrag atentia asupra faptului ca materialele naturale vor fi, din nou, la mare cautare. Poti, asadar, sa folosesti cosuri de rufe din bambus, in locul celor din plastic, sau poti folosi etajere din lemn, in loc de polite metalice.

Reducerea prezentei materialelor sintetice, a plasticului sau a materialelor compozite din interiorul baii chiar ii poate schimba acesteia aspectul. Materialele naturale par a fi tendinta modernă a urmatorilor ani in materie de amenajare, lucru deloc surprinzator, deoarece este normala dorinta umanitatii de a reveni la materialele de baza, prelucrate, insa, intr-o formă moderna.