Cum arată ambrozia? Cum recunoști cea mai periculoasă plantă pentru oamenii alergici

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 sep 2024, 12:28

Cum arată ambrozia

Sursa: PixaBay

Ambrozia este una dintre cele mai periculoase plante din România, polenul acesteia afectând sute de mii de persoane.

Ambrozia este cunoscută în țara noastră sub mai multe denumiri, precum iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, iar aceasta este considerată cea mai răspândită plantă din specia Ambrosia artemisiifolia. Iată care sunt caracteristicile specifice ambroziei, dar și care este cea mai periculoasă perioadă pentru persoanele alergice.

Cum arată ambrozia

Ambrozia este o plantă răspândită pe întregul continent european, iar aceasta este ușor de recunoscut datorită caracteristicilor specifice.

Această plantă la care sute de mii de români sunt alergici are între 50 și 100 de centimetri înălțime, însă poate ajunge și la 1,5 metri înălțime la maturitate. Frunzele sunt elemente foarte importante pentru românii ce încearcă să descopere ambrozia din jurul lor, deoarece acestea au o formă alungită și ascuțită la vârf.

Citește și: Amenzi mari pentru cei care nu au îndepărtat ambrozia de pe terenurile lor. Sancțiunile care se vor aplica începând de sâmbătă

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

La baza tulpinii, frunzele sunt dispuse în părți opuse, în timp ce pe partea superioară și pe ramificații încep să fie alternate. Florile ambroziei sunt cele ce afectează oamenii, deoarece acestea sunt purtătoare de polen. Acestea sunt poziționate în vârful ramurilor, având forma alungită, asemănătoare unui spic. 

Vântul este elementul ce ajută la împrăștierea polenului în aer, iar o singură plantă poate elibera în atmosferă miliarde de particule de polen, alături de 30.000

de semințe ce ajută la dezvoltarea acestor plante. Ambrozia este dificil de combătut pentru că este rezistentă la secetă și arșiță, cele două fiind chiar elemente care să îi alimenteze creșterea, potrivit madr.ro

Care este perioada cea mai periculoasă pentru oameni?

Oamenii simt primele simptome ale alergiei la ambrozie sau polen încă din luna mai, însă cea mai periculoasă perioadă pentru persoanele alergice este de la mijlocul lunii iulie până la finalul lunii septembrie.

Vara anului 2024 a fost mult mai periculoasă pentru persoanele alergice, deoarece polenul ambroziei este răspândit de vânt la distanțe foarte mari.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante din România, iar aceasta se găsește adesea lângă zonele căilor ferate, dar și a drumurilor neîngrijite. De altfel, ambrozia poate fi găsită și pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite sau pe șantierele de construcții.