Cum arată cel mai mare șarpe din România, balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri

Author: Bianca Vidoi

Balaurul dobrogean

Sursa: wikipedia.org

Balaurul dobrogean este considerat cel mai mare șarpe din România, iar acestea sunt locurile în care acesta poate fi întâlnit.

Există 10 specii de șerpi în România, însă cea mai mare specie este balaurul dobrogean, denumit astfel după aspectul pe care îl are și mărimea la care poate ajunge. Iată care sunt locurile în care poate fi descoperit balaurul dobrogean, dar și care este cel mai mare exemplar ce a fost găsit pe teritoriul țării noastre.

Cum arată cel mai mare șarpe din România, balaurul dobrogean

Balaurul dobrogean este considerat cel mai mare șarpe din România și chiar din Europa, iar acesta poate fi recunoscut de către oameni ușor, datorită unor anumite elemente ce îl diferențiază de alte specii. Șarpele face parte din familia Elaphe sauromates, aparținând subclasei Lepidosauria, Ordinului Squamata și Familiei Clubridae. 

Balaurul dobrogean poate fi recunoscut după patru sau cinci șiruri mari longitudinale brune pe care le are dispuse pe zona dorsală a corpului.

Adulții acestei specii au o culoare alb-gălbuie, pe abdomen având o culoare galbenă, cu pete mici ce sunt închise la culoare. Puii balaurului dobrogean sunt brun-gălbui și prezintă un număr asemănător de șiruri longitudinale de pete brune ca adulții.

Balaurul dobrogean
[Sursa: wikipedia.org]

Citește și: Ce s-a întâmplat cu tânărul care deținea pitonii găsiți la tomberon, în Oradea. Bărbatul avea crescătorie și îi vindea

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei

Această specie de șarpe are sezonul de împerechere în lunile iunie-iulie, după care femelele pot depune până la 10 ouă ce au o perioadă de incubație între 40-68 de zile. După cum îi spune și numele, balaurul dobrogean poate fi întâlnit adesea în Dobrogea, însă acesta s-a răspândit și în alte județe, precum Iași, Galați, Vrancea și Buzău.

Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri

Balaurul dobrogean este cel mai mare șarpe din România, în medie având între 120 și 180 de centimetri. Cu toate acestea, au fost descoperite și exemplare ce pot depăși 2 metri, cel mai mare exemplar fiind descoperit în anul 1960 și având o lungime de 2,6 metri. Balaurul dobrogean nu este un șarpe veninos, aceștia atacând doar în momentul în care își atacă prada.

Balaurul dobrogean
[Sursa: wikipedia.org]

Această specie de șarpe se hrănește cu rozătoare, păsări sau șopârle, fiind reptile extrem de importante pentru culturile agricultorilor. Balaurul dobrogean poate fi întâlnit și în podurile gospodarilor, acolo unde stă pentru a ataca porumbeii. Cel mai mare șarpe din România este considerat rar și este protejat de Legea 13/1993 prin care țara noastră ratifică Convenția de la Berna, însă oamenii din zonele rurale îl ucid adesea când îl observă în jurul gospodăriilor, potrivit playtech.ro.