Cum arata cele mai curate spitale din lume. Ce ar putea schimba conducerea spitalelor romanesti

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 10 iul 2020, 16:22

Cand este vorba de sanatate, nu ar trebui sa se faca niciun compromis in ceea ce priveste profesionalismul medicilor sau curatenia din spitale.

In timp ce sistemul public de sanatate din Romania a fost zdruncinat din temelii de scandalul dezinfectantilor diluati si al infectiilor nosocomiale, cele mai bune spitale din lume au resurse pentru a investi sute de milioane de dolari in renovari, in cercetare, in pregatirea celor mai buni medici si in echipamentele tehnologice care au revolutionat tratamentul pacientilor.

Chiar daca unitatile medicale autohtone nu au suficienti bani pentru a investi in astfel de lucruri, si la noi s-ar putea schimba mici lucruri, cu un management inteligent al spitalelor.

Achizitionarea unor dezinfectanti folositi in unitatile din afara sau de la branduri care si-au dovedit calitatea, investirea in costume medicale de calitate, usor de curatat, care sa le dea medicilor acel aspect de profesionisti desavarsiti, precum si orientarea spre o mai buna ingrijire a pacientilor sunt primele lucruri la care putem spera si niste conditii minime necesare pentru orice unitate de tratament.

Reforma sistemului medical nu se va face decat in timp si cu costuri imense, dar, pana atunci, fiecare spital sau clinica ar trebui sa aiba ce invata si sa vrea sa

ia lectii de la cele mai bune unitati medicale din lume. Iata cum si-au castigat acestea renumele:

1. Spitalul Johns Hopkins, Baltimore, SUA

Cunoscut drept cel mai bun spital din lume, Johns Hopkins detine primul loc in top de mai bine de 20 de ani, datorita serviciilor impecabile oferite in ingrijirea pacientilor, in cercetare si in pregatirea viitorilor medici. Este prima unitate medicala din lume care a efectuat cu succes o operatie de schimbare de sex, este prezent in top 5 la 14 din cele 15 specializari medicale si numarul unu in ginecologie,

neurologie, neurochirurgie, urologie si reumatologie.

2. Spitalul Chris Hani Baragwanath, Johannesburg, Africa de Sud

Compus din 172 de cladiri care ocupa o suprafata de 700.000 de metri patrati, spitalul Chris Hani Baragwanath este dotat cu aproape 3.000 de paturi si este cel mai mare spital din lume, servind ca unitate medicala pentru 3,5 milioane de oameni din regiunea Soweto, scrie Forbes.

3. Spitalele si clinicile Stanford, SUA

Spitalele Stanford sunt cunoscute pentru inovatiile aduse in medicina, prin testarea cu succes a unor tratamente inovatoare. Aici a avut loc si primul transplant de inima si de plamani din lume si primul transplant de inima din SUA. Spitalul este faimos si pentru atentia cu care are grija de pacienti, folosind medici renumiti, pregatiti pentru a oferi cea mai buna ingrijire medicala.

4. Spitalul Great Ormond Street, Londra, Marea Britanie

Bazele acestei unitati medicale au fost puse in anul 1852 si a fost primul spital din Marea Britanie destinat special ingrijirii copiilor. Acum, este unul dintre cele mai bune spitale din lume si primul dintre cele mai profi spitale pentru copii.

5. Centrul pentru cancer al Universitatii din Texas, Houston, SUA

Acest spital este cel mai bun loc din lume pentru diagnosticarea si tratamentul cancerului si ocupa aceasta pozitie de noua ani. Motivul pentru care a reusit sa se mentina la inaltime atat de multi ani este pentru ca face investitii masive in cercetare: peste 547 de milioane de dolari au fost cheltuiti doar in 2010.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

6. Scoala medicala Harvard, Boston, SUA

Unul dintre cele mai bune centre de pregatire a viitorilor medici, Scoala medicala Harvard se remarca mai ales prin interesul pentru cercetare si ingrijire primara. In 2012, spitalul si-a suplimentat bugetul cu 600 de milioane de dolari. Misiunea lor este sa „creeze si sa ajute la dezvoltarea unei comunitati diverse formate din cei mai buni oameni dedicati vindecarii semenilor”.

7. Spitalul Karolinska, Stockholm, Suedia

Spitalul Karolinska se numara printre cele mai mari proiecte de constructii din Europa si este cel mai ecologic spital din lume, fiind dotat cu turbine eoliene si panouri electrice care ii asigura jumatate din necesarul de energie electrica. Vechi de 70 de ani, spitalul a fost renovat cu 1,8 miliarde de euro, investiti in consolidarea cladirii, igienizare si in achizitionarea unor tehnologii de top.

8. Spitalul The Priory, Marea Britanie

Aceasta unitate si-a castigat renumele datorita vedetelor care ii calca adeseori pragul. The Priory este pe primul loc in topul centrelor de reabilitare si tratament al dependentei de droguri din Europa.

9. Spitalul International Bumrungrad, Bangkok, Thailanda

Cel mai popular loc din lume pentru turismul medical, Spitalul International Bumrungrad trateaza peste 400.000 de pacienti anual, veniti din toate colturile lumii. In cadrul unitatii este amenajat si un hotel luxos de cinci stele, pentru cazarea pacientilor. Standardele inalte pentru tratarea bolnavilor, precum si faptul ca s-au adaptat pentru a primi straini si au deschis o agentie de turism pentru a facilita drumul pacientilor, au facut din acest spital unul dintre cele mai apreciate din lume.

10. Centrul Medical Cedars-Sinai, Los Angeles, SUA

Spitalul preferat al celebritatilor are 8 etaje si este dotat cu 32 de rezerve de lux, cu priveliste spre Hollywood Hills. Costul este pe masura: 912 dolari pe noapte. Pe holuri, pacientii pot admira tablourile lui Picasso, iar mancarea este preparata de un bucatar profesionist, care serveste doar specialitati gourmet. Unitatea medicala este recunoscuta international pentru oferirea celor mai bune servicii pre si post natale.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Jon Bilous