CUM arată chestionarul pentru vaccinare anti-COVID în școli? Imunizarea, decisă de părinți

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 aug 2022, 22:05

Chestionarul pentru vaccinare anti-covid, distribuit în școlile din România 

Sursa: canva.com

Chestionarul pentru vaccinare anti-Covid-19 a început să fie distribuit în școlile din România, după cum chiar Ministerul Educației a anunțat. Astfel, imunizarea elevilor este decisă de părinți.

Chestionarul pentru vaccinare anti-Covid-19, mai exact documentul prin care poate fi exprimată intenția de vaccinare în rândul elevilor minori, a început să fie distribuit în școli încă de vinerea trecută. Ministerul Educației a anunțat că distribuirea chestionarului pentru vaccinare anti-Covid-19 se va face prin intermediul inspectoratelor școlare. Iată cum arată chestionarul pentru vaccinare anti-COVID distribuit în școli.

Cum arată chestionarul pentru vaccinare anti-COVID și ce trebuie să știe părinții despre acest document?

Chestionarul pentru vaccinare anti-COVID a ajuns deja în școli, iar Ministerul Sănătății a făcut o serie de precizări în legătură cu acest document. Chestionarul pentru vaccinare anti-COVID este pus la dispoziția părinților în vederea completării, însă autoritățile au anunțat că documentul nu este obligatoriu. Practic, părinții nu au obligația de a-l completa, ci o vor face doar cei care își doresc ca cei mici să fie vaccinați anti-Covid-19. 

După ce chestionarele pentru vaccinare anti- COVID-19 vor fi completate, la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi desemnată o persoană pentru protecția sanitară. Aceasta, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va strânge toate chestionarele și le va trimite mai departe Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).

Chestionarele pentru vaccinare anti-Covid pot fi completate, în cazul elevilor minori, de părinți sau de tuutorii legali.

„În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului!

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic.”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației pe site-ul oficial.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Chestionarul pentru vaccinare anti-COVID, care este deja distribuit în școli, este compus din 2 întrebări. La prima întrebare, părinții sunt rugați să comunice autorităților dacă elevul este vaccinat sau nu, iar la cea de-a doua întrebare, părinților li se cere să specifice dacă sunt de acord cu vaccinarea elevilor de către echipa medicală prezentă la școală.

Citeste si: De ASTĂZI începe vaccinarea cu a treia doză în România. Cine sunt cei care se pot imuniza anti-COVID

De ce a fost nevoie de un chestionar pentru vaccinare anti-COVID în școli?

Decizia de a elabora un chestionar pentru vaccinare anti-Covid-19 care să fie distribuit în școli a venit la scurt timp după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că există un blocaj al campaniei de vaccinare actuale din cauza reglementărilor GDPR. Practic, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din sistemul medical, în școli nu puteau fi trimise echipe mobile pentru vaccinare.

„Avem un progres important al vaccinării în randul elevilor, dar încă nu avem organizate echipele de vaccinare în școli care să vina in sprijinul elevilor care vor sa se vaccineze și care beneficiază de acordul părinților pentru vaccinare.

Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal din domeniul medical, suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii, pot fi completate sau nu de către părinț. Ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare, răspunsul poate să fie „Da, doresc vaccinare pentru copilul meu”, „Nu, nu doresc” sau ”Sunt încă indecis”. Pe noi ne interesează răspunsul cu „da” pentru a vedea dacă într-o școală sunt 10, 20 sau 100 de elevi care se pot vaccina pentru a putea merge cu echipe mobile.”, preciza ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Când se închid școlile din România, în valul patru al pandemiei. Anunțul care îi sperie pe părinți