Cum arata rachetele militare de tip BUK si ce performante pot atinge?

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 06 oct 2020, 22:10

Folosirea lor cere mai multa expertiza decat sistemele portabile. Racheta Buk face parte dintr-un sistem de tip sol-aer si este destul de mare si puternica incat sa doboare aeronave mari dintr-o singura lovitura. In Occident este cunoscuta sub denumirea de SA-11 sau SA-17.

Racheta poate atinge si o altitudine de 25 de mii de metri, in functie de versiune. Ea este ghidata de o statie radar aflata la sol. O baterie de rachete Buk consta in doua transportoare si un lansator. Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la o distanta de 42 de kilometri.

Aceste rachete sunt foarte raspandite. Inainte de inceperea conflictului ucrainean, Kievul detinea cel putin 6 baterii, spune un analist militar american.

Rusia, in schimb, detine mai multe, precum si sisteme sol-aer mai sofisticate, in special S-300 si S-400, dar nu se stie daca acestea sunt mobilizate in regiune.

Folosirea rachetelor nu este deloc la indemana separatistilor, afirma acelasi analist militar, care explica faptul ca o asemenea operatiune cere mai multa expertiza decat sistemele portabile.

Sistemele Buk sunt mobile, instalate pe vehicule. Ele pot lovi avioane, elicoptere, rachete de croaziera sau alte tinte.
Sistemele BUK au fost vazute in Piata Rosie din Moscova, la paradele militare, si au inceput sa fie fabricate in anii '70.
##VIDEO117743##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

 

Taguri: